Nasa prouchava mozhe li vlak hzh a zakasniti na termin kod doktora

0
Rate this post

Što je dječja pretilost

Pretilost je višak tjelesne masnoće koji je rezultat neravnoteže između potrošnje i potrošnje energije. Ima upalni karakter i smatra se multifaktorskom kroničnom bolešću uključujući genetske, okolišne, bihevioralne i prehrambene čimbenike.

  • Najčešća praktična metoda za procjenu adekvatnosti tjelesne mase je izračun indeksa tjelesne mase (BMI), putem formule P(kg)/A² (m).
  • Odrasle osobe s BMI između 25 i 30 kg/m² smatraju se prekomjernom tjelesnom težinom, a one iznad 30 kg/m² pretilima.
  • U djece starije od dvije godine, slično težini i visini, postoje grafikoni za BMI s obzirom na rast i njegove varijacije prema dobi i spolu.

Djeca s BMI između 85. i 95. percentila smatraju se prekomjernom tjelesnom masom; percentil veći ili jednak 95 smatraju se pretilima. Ove krivulje dostupne su u Priručniku o zdravlju djece koji distribuira Ministarstvo zdravstva za svu živorođenu djecu.

Uzroci

Prekomjerna tjelesna težina i pretilost utrostručili su se u Brazilu u posljednjih 20 godina i rastu od pete godine nadalje. Ovaj fenomen je povezan s urbanizacijom, promjenama načina života i industrijalizacijom hrane. Vjeruje se da su čimbenici okoliša i ponašanja mnogo važniji od genetskih čimbenika u nastanku pretilosti.

Istraživanja ističu da su glavni uvjetovani čimbenici pretilosti kod djece: nedovoljna tjelesna aktivnost, redoviti unos slatkih pića i konzumacija prerađene i ultra-prerađene hrane, siromašne hranjivim tvarima, a ima puno soli, šećera i masti.
Utjecaj na živote djece

Utjecaj može biti vrlo velik. Pretilo dijete je podložno arterijskoj hipertenziji, intoleranciji na glukozu, povećanom kolesterolu, refleksijama na samopoštovanje te društveni i školski život. Osim toga, pretilost u djetinjstvu predisponira pretilosti u odrasloj dobi i svim srodnim kroničnim nezaraznim bolestima.

Najbolje prakse za prevenciju bolesti

Prevencija je uvijek najbolja mjera i može početi od najranije dobi.

  • Usvojite isključivo dojenje do 6 mjeseci
  • Dijeta bez dodatne soli do godinu dana života i bez dodanog šećera do dvije godine
  • Poticati konzumaciju voća i povrća
  • Osiguravanje školskih ručkova s ​​malo soli i šećera
  • Poticanje bavljenja tjelesnom aktivnošću
  • Ograničite vrijeme za ekran na manje od 2 sata dnevno – uključujući TV, tablet, mobitel, video igricu
  • Promovirajte adekvatne sate sna

Najbolje prakse za prevenciju bolestiPoa Kids Run

Bolnica Moinhos de Vento promovira Poa Kids Run, u nedjelju, 19. svibnja. Inicijativa potiče bavljenje tjelesnom aktivnošću, sprječavanjem rizika od kroničnih bolesti, uz poboljšanje kvalitete života. U ovom izdanju naglasak će biti na brizi za zdravlje djece. Mališani od 3 do 12 godina imaju mogućnost trčanja u kategorijama na 50, 100, 300 i 400 metara. Svi sudionici dobivaju medalje i komplete.

Potražite hitnu pedijatrijsku pomoć

Članovi obitelji uvijek trebaju tražiti liječničku pomoć. Kontakt s pedijatrom neophodan je za rješavanje dvojbi i provođenje pregleda. S druge strane, potraga za hitnim pedijatrijskim službama služi za pružanje njege u hitnim slučajevima radi evaluacije i pravilnog rješenja, kada je to orijentacija pedijatra. Bolnica Moinhos de Vento ima odjel za hitnu pomoć za pedijatriju Elone Schneider Vontobel.

Nova struktura nudi najsuvremeniju tehnologiju i projekt usmjeren na udobnost i potpunu skrb za djecu i obitelji, s ekskluzivnim asistencijalnim timom specijaliziranim za različite patologije.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime