Nova sezona igre prijestolja snimat e se u komentarima ispod indexovih chla

0
Rate this post

Nedostatak tjelesnih vježbi, malo igara koje potiču kućne ljubimce na trčanje, značajno pridonose sjedilačkom načinu života. Ova činjenica, uz neprakticiranje šetnje od najmanje 30 minuta dnevno, povećava rizik od pretilosti.

NEODGOVARAJUĆA I PREVIŠKA HRANA

Većina učitelja tvrdi da su u nekom trenutku već nudili i još uvijek nude ljudsku hranu za svoje ljubimce. Ova praksa može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema za kućnog ljubimca.

  • Životinjski organizam ne sintetizira sve tvari prisutne u ljudskoj hrani, ne probavlja ih pravilno, što na kraju dovodi do rizika od infekcija.
  • Višak hrane, kao i poznati grickalice, također ima svoj dio krivnje.
  • Zato je važno uvijek razgovarati s veterinarom o količini hrane koja će se ponuditi, broju obroka io opskrbi grickalica. Izbjegavajte davati ostatke stola i hranu koja nije namijenjena vrsti kućnog ljubimca.

KASTRACIJA:

Kastracijom se neke navike kućnih ljubimaca počinju mijenjati. To je zato što uklanjanjem organa odgovornih za reproduktivne hormone dolazi do promjene u metabolizmu životinje. Počinje trošiti manje kalorija dnevno, to ga čini prije aktivnijim, mirnijim tijekom dana.

Studije pokazuju da je kastracija kada se radi prije puberteta životinje korisnija, u odnosu na dodatno povećanje tjelesne težine, nego kastracija u odrasloj fazi.

HORMONALNI PROBLEMI

Kada dođe do naglog debljanja, moguće je da ovaj ljubimac ima neku endokrinu bolest. Hipotireoza je, na primjer, usko povezana s pretilošću.

Neadekvatan rad štitnjače, koji može uzrokovati hormonalni poremećaj, uzrok je hipotireoze. Štitnjača je odgovorna za regulaciju mnogih tjelesnih funkcija, uključujući metabolizam. Zbog bolesti će se nakupiti ono što životinja proguta, što će rezultirati pretilošću.

Drugi čimbenici mogu biti skloni tome da se životinja deblja poput pasmine

Definira idealan omjer tjelesne mase nemasne i masne mase za životinju. Što ne znači da druge pasmine, uključujući mješance, ne mogu biti osjetljive na prekomjernu težinu.Kako je pretilost multifaktorska, važno je istražiti s veterinarom, otkriti pravi uzrok i tako ljubimcu dati najprikladniji tretman.

Drugi čimbenici mogu biti skloni tome da se životinja deblja poput pasmineRIZICI POVEZANI S PRETILNOŠĆU ŽIVOTINJA.

Pretilost može uzrokovati nekoliko zdravstvenih problema, smanjuje vašu dobrobit, narušava kvalitetu vašeg života i smanjuje vašu dugovječnost. Također je moguće pogoršati postojeće zdravstvene probleme.

Među bolestima koje su najviše povezane s pretilošću kod kućnih ljubimaca možemo istaknuti:

DIJABETES: Dokazana je povezanost dijabetesa melitusa i pretilosti, kako kod ljudi tako i kod domaćih životinja. Pretilost mijenja sposobnost metaboliziranja glukoze, jer su vaše stanice otpornije na učinke inzulina. Iako dijabetes melitus tipa II nije prepoznat u pasa, postoji povezanost između pasa s prekomjernom težinom i onih koji pate od dijabetesa tipa I.

Vjerojatno je da je trajna hiperinzulinemija, uzrokovana pretilošću, važan čimbenik u povremenoj pojavi dijabetes melitusa u pretilih životinja. Smanjenjem tjelesne težine obično se ublažava intolerancija na glukozu dostižući gotovo normalne vrijednosti.

DIŠNI I SRČANI PROBLEMI:

Pretilost također može utjecati na rad srca i pluća. Povećanje tjelesne težine može rezultirati poremećajima srčanog ritma i povećanjem volumena lijeve klijetke životinje zbog činjenice da mora trošiti veći fizički napor.

Uobičajeno je da pretile životinje pretjerano dahću, uzrokujući kod pasa razvoj kolapsa dušnika, povećavajući opterećenje srca koje je već oslabljeno infiltracijom masti.

BOLESTI ZGLOBOVA:

  1. Pretilost se smatra ključnim čimbenikom za zglobne i ortopedske probleme kod odraslih kućnih ljubimaca.
  2. Već kod štenaca može uzrokovati displaziju kuka, što je degenerativna bolest zglobova česta kod velikih pasmina, kada su pretili. Starije osobe mogu imati osteoartritis.
  3. Prekomjerna tjelesna težina povećava opterećenje zglobova, što može predisponirati nastanak artritisa, a time kućni ljubimac na kraju ima poteškoća u vježbanju.

Pretili kućni ljubimci vjerojatnije će pokidati ligamente i lomiti kosti. Ozljede zglobova uzrokuju smanjenje pokretljivosti i potrošnje energije, što može stvoriti začarani krug, pogoršavajući probleme sa zglobovima i debljanje.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime