Osijek proglashen kolijevkom zhivota jer je u sudnici pronaen najprimitivni

0
Rate this post

Što uzrokuje morbidnu pretilost?

Razlozi pretilosti su brojni i složeni. One nisu samo posljedica prejedanja. Istraživanja pokazuju da u mnogim slučajevima postoji značajan uzrok a to je genetika. Studije pokazuju da nakon što se problem otkrije, napori kao što su prehrana i tjelovježba imaju kratkotrajan učinak.

Znanost nastavlja tražiti odgovore. No dok se bolest bolje ne razumije, kontrola viška kilograma je nešto s čime se pacijenti moraju suočiti cijeli život.

Zato je toliko važno razumjeti da se čak i uobičajene medicinske intervencije, uključujući operaciju smanjenja tjelesne težine, ne mogu smatrati lijekovima. Oni su pokušaji da se umanje posljedice prekomjerne težine i ublaže ozbiljne tjelesne, emocionalne i socijalne posljedice bolesti.

Morbidna pretilost kao prijetnja zdravlju?

Morbidna pretilost donosi kraći životni vijek. Za osobe čija je težina dvostruko veća od njihove idealne težine (događa se 2% do 6% američke populacije), rizik od prerane smrti je dvostruko veći u usporedbi s onima koji nisu pretili.

Rizik od smrti od dijabetesa ili srčanog udara je pet do sedam puta veći.

Osim zdravstvenih problema povezanih s pretilošću, možemo reći da samo debljanje može dovesti do stanja poznatog kao pretilost u “završnoj fazi”, u kojoj, u većini slučajeva, ne postoji mogućnost liječenja. Ali prerana smrt nije jedina moguća posljedica. Društveni, psihološki i ekonomski problemi su stvarni i mogu biti posebno razorni.

Zdravstveni problemi povezani s pretilošću.

To su problemi koji, sami ili u kombinaciji, mogu značajno smanjiti očekivani životni vijek. Predstavljamo djelomični popis najčešćih. Vaš liječnik može dati detaljniji popis.

Dijabetes tipa 2

Pretile osobe razvijaju otpornost na inzulin (koji regulira razinu šećera u krvi). S vremenom, povišeni šećer u krvi može uzrokovati ozbiljne probleme tijelu.
Visok krvni tlak/bolest srca

Zdravstveni problemi povezani s pretilošćuPrekomjerna težina opterećuje srce, sprječavajući ga u normalnom radu. Nastala hipertenzija (visok krvni tlak) može dovesti do napadaja, kao i ozbiljnog oštećenja srca i bubrega.

Osteoartritis u zglobovima koji nose težinu

Dodatna težina koja opterećuje zglobove, osobito koljena i kukove, dovodi do brzog trošenja, praćenog bolovima zbog upale. Istodobno, kosti i mišići leđa se stalno žrtvuju što rezultira problemima s diskovima, bolovima i smanjenom pokretljivošću.

Apneja / problemi s disanjem

Masne naslage na jeziku i vratu mogu uzrokovati povremeno ometanje prolaza zraka. Kako se opstrukcija povećava kada spavate na leđima, često se budite kako biste promijenili položaj. Nedostatak sna dovodi do dnevne pospanosti i glavobolje.
Gastroezofagealni refluks

  • Kiselina koja je ostala u želucu često uzrokuje problem. Kada kiselina pobjegne u jednjak kroz slab, preopterećen ventil visoko u želucu, rezultat je poznat kao želučani refluks. Žgaravica i loša probava česti su simptomi.
  • Otprilike 10% do 15% pacijenata s ovim simptomima, čak i sporadičnima, će razviti bolest pod nazivom “Barrettov jednjak” koja je predmaligna promjena na membrani jednjaka, koja uzrokuje rak jednjaka.
  • Problemi sa žučnim mjehurom javljaju se vrlo često u pretilih, dijelom zbog napora u prehrani koji predisponiraju pacijenta na ovaj problem. Kada se u žučnom mjehuru formiraju kamenci koji uzrokuju bol u trbuhu ili žuticu, žučni mjehur je potrebno ukloniti.
Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime