Plenkovi vatrogascima obeao 300 novih jupol kanti za gashenje pozhara

0
Rate this post

Pandemija uzrokovana koronavirusom (COVID-19) promijenila je planiranje najrazličitijih društvenih i gospodarskih sektora. Iznad svega, duboko je promijenio dinamiku rada zdravstvenih djelatnika diljem svijeta, koji su ostali na prvim linijama kako bi se prilagodili evoluciji virusa, brinuli o pacijentima i razvili potrebne mjere prevencije i suzbijanja.

Ovaj scenarij prisilio je sve službe vezane uz zdravstvo da prođu proces ponovne procjene i prilagodbe. Upravo u tom kontekstu digitalna transformacija poduzela je važne korake. Među najrazličitijim događajima, 2020. godina ostat će zapamćena kao prekretnica u kojoj se tehnologija pokazala kao saveznik zdravstvenih djelatnika u tako teškim vremenima, u kojima su društveni kontakti i osobna njega postali otežani ili čak neizvedivi.

Praksa telemedicine

Od veljače 2020. godine moguće je pratiti vijesti vezane uz prenapučenost bolnica kroz najrazličitije medije, zbog brzog rasta broja zaraženih novim koronavirusom. Kao rezultat toga, mjere socijalnog distanciranja i prakse izolacije uspostavljene su diljem Brazila, kako bi se zaštitio nacionalni zdravstveni scenarij. U tom kontekstu, Savezno medicinsko vijeće (CFM) razvilo je i reguliralo Zakonom 13.989 od 15. travnja 2020. korištenje telemedicine (Zakon o telemedicini).

Prema ovom zakonu, telemedicina je konceptualizirana kao obavljanje medicine posredovano tehnologijama u svrhu pomoći, istraživanja, prevencije bolesti, ozljeda i promicanja zdravlja.

Time bi za analizu mnogih simptoma ovog novog virusa, uz liječenje drugih bolesti, liječnici mogli pružiti njegu i bez fizičkih prisutnosti s pacijentom.

Što je liječničko izvješće?

Liječnički nalaz je pisano mišljenje specijalista, u kojem će biti opisane analize provedene na pojedinim pregledima, ukazujući na normalnosti ili promjene uočene kod pregledanog pacijenta. Rezolucija CFM-a br. 2,235/2019 utvrđuje da je dostavljeno izvješće isključiva odgovornost liječnika odgovornog za njegovo izdavanje.

Prema CREMERO-u (Regionalno medicinsko vijeće države Rondônia), liječničko izvješće mora sadržavati opis svih znakova i simptoma, rezultate provedenih testova, usvojeno liječenje i razvoj koji je prikazao i očekivao pacijent.

Liječničko izvješće mora biti potpisano. Bez potpisa liječnika odgovornog za nalaz, dokument neće vrijediti pred trećim osobama, jer neće biti moguće identificirati liječnika odgovornog za takve podatke.

Elektronički potpis na medicinskom izvješću

Ključna je točka razumjeti kakvu vrstu potpisa odgovorni stručnjak može staviti na medicinsko izvješće. U tako kritičnom razdoblju, u kojem se nega licem u lice preporučuje samo u ekstremnim situacijama, bilo je potrebno preispitati koje bi druge mogućnosti liječnici imali da potpišu takav dokument.

  • Elektronički potpis na medicinskom izvješćuJedan od glavnih propisa koji su na snazi ​​u Brazilu u vezi s medicinskim izvješćima je Rezolucija RDC/ANVISA br. 302 iz 2005., koja utvrđuje različite zahtjeve koji su osnovni za takav dokument.
  • Od 2015. do 2017., ova Rezolucija je čak predviđala izričitu mogućnost digitalnog potpisa (sukladno Rezoluciji RDC/ANVISA br. Stoga, unatoč svojoj specifičnosti, sadašnji tekst Rezolucije nije jasan u pogledu uporabe elektroničkog potpisa.

S izvanrednom situacijom COVID-19, scenarij se počeo mijenjati: Zakonom o telemedicini utvrđeno je da će tijekom razdoblja krize uzrokovane virusom, liječnički recepti koji se nalaze u digitalnoj podršci vrijediti kada imaju elektronički potpis stručnjaka koji izvršio recept.

Ovo shvaćanje je potom pojačano Zakonom br. 14.063/2020 koji je, između ostalog, regulirao korištenje elektroničkih potpisa u zdravstvenim pitanjima.

U tom smislu, ovim zakonom je utvrđeno da elektronički dokumenti koje potpisuju zdravstveni djelatnici i koji se odnose na njihovo područje stručnosti vrijede za sve namjene kada su potpisani kvalificiranim elektroničkim potpisom (odnosno elektroničkim potpisom pomoću digitalnog certifikata ICP-Brasil). ) ili, u nekim slučajevima, napredni elektronički potpis (čija učinkovita provedba još uvijek ovisi o djelovanju Ministarstva gospodarstva, prema odredbama Uredbe br. 10.543/2020).

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime