Policija uhvatila piromana kako je srbin

0
Rate this post

Medicinski karton pacijenta ponovno je došao u prvi plan u prosincu 2018. kada je Zakon br. 13.787, što je predmet ovih kratkih komentara.

Pojam zdravstvenog kartona pacijenta i pravilo pristupa njemu

Pravna definicija pacijentovog kartona predviđena Rezolucijom CFM-a br. 1.638/02, s obzirom na širinu i opseg. Unatoč nominativnoj neprikladnosti takve norme, koja se odnosi na medicinski karton kao “liječnik” umjesto “pacijent”, ona ga konceptualizira kao.

Jedinstveni dokument koji se sastoji od skupa informacija, znakova i snimljenih slika, nastalih iz činjenica, događaja i situacija o pacijentovom zdravlju i pruženoj pomoći, pravne, povjerljive i znanstvene prirode, koji omogućuje komunikaciju između članova multiprofesionalne tim i kontinuitet skrbi koja se pruža pojedincu.

Medicinski karton pacijenta (a ne “liječnik”) je dokument koji se treba koristiti kao dokaz za upućivanje na disciplinski i sudski postupak, s ciljem utvrđivanja radnji ili propusta multiprofesionalnog tima i odgovornosti ili ne njegove ili ustanove u kojem je pružena skrb (ili nedolazak).

  1. To znači da će, ako je zdravstveni karton loše pripremljen, obrana ustanove i zdravstvenog djelatnika biti znatno narušena, a kazneni progon će biti olakšan.
  2. Što se tiče pristupa pacijentovoj medicinskoj dokumentaciji, uključujući dobivanje njezine kopije, Preporuka CFM br. 3, iz ožujka 2014., koji vodi donošenje sljedećeg stava:
  3. Umjetnost.

Da liječnici i medicinske, kliničke, ambulantne ili bolničke ustanove za liječenje:

a) pružiti, na zahtjev preživjelog supružnika/partnera preminulog pacijenta, i sukcesivno od strane pacijentovih legitimnih nasljednika u ravnoj liniji, ili kolaterala do četvrtog stupnja, medicinsku dokumentaciju preminulog pacijenta: pod uvjetom da su obiteljske veze dokumentirane i promatrane red nasljednog zvanja, i

b) obavijestiti pacijente o potrebi da izričito iskažu svoj prigovor na otkrivanje njihove medicinske dokumentacije nakon smrti.

Vrlo kratka normativna povijest pacijentovog medicinskog kartona

Počeo sam imati kontakt s bolesnikovom kartotekom i proučavati je 1989. godine – kada sam upisao Pravni fakultet – te kada je Savezno medicinsko vijeće (CFM) uredilo Rezoluciju br. 1331, 21. rujna te godine, koji je u svom pisanju donio samo dva članka koji se bave pitanjima koja do danas predstavljaju nedoumice za zdravstvene djelatnike. Ovo pravilo je predviđalo:

  • Da liječnici i medicinske, kliničke, ambulantne ili bolničke ustanove za liječenjeMedicinski karton je isprava o trajnom vođenju zdravstvenih ustanova.
  • Nakon što protekne razdoblje od najmanje 10 (deset) godina, počevši od datuma zadnjeg zapisa o njezi pacijenta, zdravstveni karton može se zamijeniti metodama snimanja koje mogu osigurati potpunu obnovu podataka sadržanih u njemu.

Navedena Rezolucija CFM-a bila je na snazi ​​trinaest godina, sve dok nije opozvana Rezolucijom CFM-a br. 1.639, objavljen 10. srpnja 2002., i donio je teme koje do danas promiču rasprave među stručnjacima koji rade u zdravstvu, od kojih su neke obuhvaćene Zakonom br. 13,787/18.

Rezolucija CFM-a br. 1,639/02:

  • Umjetnost. 1. – Odobreti “Tehničke norme za korištenje računalnih sustava za pohranu i rukovanje medicinskom dokumentacijom”, priložene ovoj odluci, kojima se omogućuje pripremanje i arhiviranje medicinskog kartona u elektroničkim medijima.
  • Umjetnost. 2 – Uspostaviti trajno čuvanje medicinskih kartona elektronskih zapisanih na optičkim ili magnetskim medijima i mikrofilmiranih.
Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime