Policijskom akcijom sprijechen atentat na erdogana privedeno 13 sinjskih al

0
Rate this post

Ovlastiti korištenje računalnih sustava za pohranu i rukovanje kartonima pacijenata i za razmjenu identificiranih zdravstvenih informacija, eliminirajući obvezu bilježenja na papiru, pod uvjetom da ti sustavi u potpunosti ispunjavaju zahtjeve “Razina osiguranja sigurnosti 2 (NGS2)”, uspostavljene u Priručniku za certifikaciju za sustave elektroničkih zdravstvenih zapisa;

Umjetnost. 4. Nemojte dopustiti uklanjanje papira kada koristite samo “Sigurnosnu razinu 1 (NGS1)”, zbog nedostatka pravne podrške.

Umjetnost. 5 Budući da “Sigurnosna razina 2 (NGS2)” zahtijeva korištenje digitalnog potpisa, a prema člancima 2. i 3. ove rezolucije, dopuštena je uporaba standardnog ICP-Brasil digitalnog certifikata, do implementacije Digitalnog CRM od strane CFM-a, kada će se dati rok od 360 (tristo šezdeset) dana da računalni sustavi ugrade ovaj novi certifikat.

Umjetnost

U slučaju mikrofilmiranja, mikrofilmirana medicinska dokumentacija može se eliminirati u skladu s posebnim zakonskim propisima koji uređuje ovo područje i nakon obvezne analize od strane Povjerenstva za pregled medicinske dokumentacije zdravstveno-bolničke jedinice koja stvara karton.

  • Uspostaviti trajni nadzor, s obzirom na tehnološku evoluciju, za medicinske kartone pacijenata elektronički arhivirane u optičkim, mikrofilmiranim ili digitaliziranim medijima.
  •  Odrediti minimalno razdoblje od 20 (dvadeset) godina, od posljednjeg zapisa, za čuvanje kartona pacijenata na papiru, koji nisu elektronički arhivirani na optičkim, mikrofilmiranim ili digitaliziranim medijima.

Odgovornosti Stalnog povjerenstva za ocjenu dokumenata u svim jedinicama koje pružaju medicinsku skrb i drže dosjee pacijenata, na temelju atribucija utvrđenih u brazilskom arhivskom zakonodavstvu, može obavljati Komisija za pregled medicinske dokumentacije.

Utvrditi da će Savezno vijeće za medicinu (CFM) i Brazilsko društvo za zdravstvenu informatiku (SBIS), putem posebnog sporazuma, izdati pečat kvalitete za kompjuterizirane sustave koji su u skladu s Priručnikom za certifikaciju za sustave elektroničkih zdravstvenih zapisa, odobrenim u ovu rezoluciju. (PONIŠTEN RJEŠENJEM CFM-a br. 2218, OD 24.10.2018.)

Rezolucije CFM-a br. 1,331/89 i 1,639/02, te druge odredbe kojima je to suprotno, ovime se ukidaju.

Ova odluka stupa na snagu

Nedavno je Zakon br. 13,787/18, što će biti ukratko istraženo u nastavku. Retrospektiva zapisa u zdravstvenom kartonu pacijenta. Sedamnaest godina sam imao priliku pisati o karti bolesnika, a za to vrijeme objavio sam devet članaka i dvije knjige na tu temu:

a) 1998. – Bilješke o pacijentovom medicinskom kartonu, koje je objavio časopis Notícias Hospitalares u kolovozu te godine,

b) 2002. – Kartica pacijenata o kojoj se mnogo govorilo (i nezapaženo),

c)Ova odluka stupa na snagu  2005. – Ažuriranje zdravstvenog kartona pacijenta, objavljeno u knjizi Opiniões (svezak 1, vlastito izdanje pokrenuto 2010.),

d) 2006. – Medicinski karton bolesnika: Ahilova peta, objavljeno u knjizi Opiniões 4 (vlastito izdanje objavljeno u siječnju 2018.);

e) 2007. – Knjiga: Pravne napomene o pacijentovom priručniku, izdanje GT Editora,

f) 2008. – Knjiga: Kartica bolesnika: pravni aspekti, izdavač www.abeditora.com.br,

g) 2010. – Medicinski karton pacijenta, intervju objavljen na web stranici

h) 2011. – Je li povjerljivost pacijentovog kartona stvarna?, objavljena u knjizi Opiniões 2, vlastito izdanje pokrenuto 2013.,

i) 2012. – Carlos Cachoeira, Zakon o pristupu i evidenciji pacijenata, objavljen u knjizi Opiniões 2, vlastito izdanje objavljeno 2013.,

j) 2012. – Mučna zadaća bolnice da zaštiti povjerljivost pacijentovog kartona, dugogodišnji članak u kojem sam se osvrnuo na nekoliko aspekata takvog dokumenta i koji je objavljen u Revista Brasileira de Direito da Saúde – RBDS –, Godina 1, n. 2, od siječnja do lipnja 2012., str. 78 do 127, Brasília, koju je uredila Konfederacija Santas Casas de Misericórdia, bolnica i filantropskih subjekata te također u knjizi Opiniões 3, vlastitom izdanju objavljenom 2015.

k) 2018. – Medicinski karton i Facebook, objavljen 2018. u 53. HealthCare Management Magazinu, Grupo Midia.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime