Veliki transfer danko druijani prelazi na fox news

0
Rate this post

Godine 1988., povodom proglašenja Ustava Federativne Republike Brazila, u zemlji je uspostavljen Jedinstveni zdravstveni sustav (SUS), koji je svim brazilskim građanima počeo nuditi potpun, univerzalan i besplatan pristup zdravstvenim uslugama.

Smatra se jednim od najvećih i najboljih sustava javnog zdravstva na svijetu, SUS koristi oko 180 milijuna Brazilaca i obavlja oko 2,8 milijardi posjeta godišnje, od jednostavnih ambulantnih zahvata do vrlo složene skrbi, kao što je transplantacija organa.

Izazovi su, međutim, brojni, a na Vladi i civilnom društvu je da se usredotoče na strategije za rješavanje različitih problema, identificiranih, na primjer, u upravljanju sustavom, ali iu podfinanciranju zdravstva (nedostatak resursi).

Usporedno s konzultacijama

Pregledima i hospitalizacijama, SUS također promovira kampanje cijepljenja i preventivne mjere zdravstvenog nadzora, poput pregleda hrane i registracije lijekova. Uz demokratizaciju zdravstva (do sada dostupnog samo pojedinim skupinama društva), implementacija SUS-a predstavljala je i promjenu koncepta na koji se zdravlje tumačilo u zemlji.

Zdravlje je do tada predstavljalo samo okvir „ne-bolesti“, zbog čega su se napori i politike koje se provode sveli na liječenje pojave bolesti. Sa SUS-om se počelo promovirati zdravlje, a prevencija bolesti postala je dio planiranja javnih politika.

  • Ujedinjeni zdravstveni sustav (SUS) najveći je javni zdravstveni sustav na svijetu. Omogućuje besplatan, univerzalan i cjelovit pristup svima, Brazilcima ili ne, na nacionalnom teritoriju.
  • Njegov složeni integrirani sustav na saveznoj, državnoj i općinskoj razini omogućuje široku uslugu, kako u smislu dosega stanovništva tako iu smislu zdravstvenih usluga, od primarne skrbi i zdravlja obitelji do visokorizičnih operacija, kao što su transplantacija i odvajanje spojenih blizanci..

Uz usluge niske, srednje i visoke složenosti, SUS se bavi i epidemiološkim i sanitarnim nadzorom, farmaceutskom pomoći, bolničkom njegom, hitnim i hitnim službama, besplatnom distribucijom lijekova te istraživanjem u zdravstvu.

Crveni križ – organizacija koja osigurava pomoć žrtvama oružanog sukoba

Kako funkcionira SUS?

Jedinstveni zdravstveni sustav strukturiran je između tri federalna entiteta: savezne vlade, država i općina. Uključena tijela su Ministarstvo zdravstva te državni i općinski odjeli za zdravstvo. Također postoji suradnja s drugim ministarstvima, kao što je Ministarstvo obrazovanja u partnerstvu koje uključuje sveučilišne bolnice.

  1. Kako funkcionira SUSAkcije se razvijaju u suradnji s nacionalnim, državnim i općinskim zdravstvenim vijećima. Fiocruz, Funasa, Anvisa, ANS, Hemobrás, Inca, Into i savezne bolnice čine strukturu Ministarstva zdravstva.
  2. Ministarstvo zdravstva radi u Tripartitnom međumenadžerskom povjerenstvu (CIT) za izradu Nacionalnog zdravstvenog plana. Kao nacionalni menadžer, odgovoran je za formuliranje javnih politika, smjernica i normi, kao i za praćenje i evaluaciju njihove provedbe.

Državna zdravstvena tajništva čine Bipartitno međumenadžersko povjerenstvo (CIB), koje priprema Državni zdravstveni plan i formulira javne politike. Zajedno s Državnim zdravstvenim vijećima podupiru općine u predviđenim radnjama.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime