Video news bar za 5 roendan dobio novi logo

0
Rate this post

Općinski odjeli za zdravstvo su izvršitelji zdravstvenih usluga

Ustav iz 1988. uzdigao je općine na razinu federalnih entiteta, s odgovornostima i vlastitim proračunom. Stoga, u suradnji s općinskim zdravstvenim vijećima, ova tajništva planiraju i provode općinski zdravstveni plan. U praksi oni ocrtavaju, organiziraju, ispunjavaju, prate i ocjenjuju zdravstvene aktivnosti i usluge definirane državnim, državnim i općinskim planovima.

Mreža usluga koja integrira SUS uključuje Strategiju obiteljskog zdravlja – koju čine djelatnici zajednice koji rade od kuće do kuće -, zdravstvene ustanove, osnovne zdravstvene jedinice (UBS), jedinice hitne pomoći (UPA), mobilne službe za njegu (Samu), općinske, državne, savezne, sveučilišne bolnice, ugovore i ugovore s privatnim sektorom, istraživačke institute, centre za krv i mreže za distribuciju besplatnih lijekova.

Liječenje je podijeljeno na stupnjeve složenosti. Primarna skrb pokriva prevenciju, s radnjama kao što su konzultacije i cijepljenje; Sekundarna skrb obuhvaća specijaliziranu skrb; Tercijarna skrb usredotočena je na slučajeve hospitalizacije; Rehabilitacija je nastavak nakon liječenja kada je to potrebno.

  • Nemojte sada stati… Ima još nakon publiciteta 😉
  • Važnost SUS-a

Brazil je jedina zemlja s više od dvjesto milijuna stanovnika koja cijelom svom stanovništvu nudi besplatnu zdravstvenu zaštitu. Njegov doseg, u kontinentalnoj i multikulturalnoj zemlji poput Brazila, kreće se od velikih, srednjih i malih gradova do riječnih, autohtonih i quilombola stanovništva.

SUS je integrirani zdravstveni sustav, s jedinstvenim informacijskim sustavom, nacionalnim zdravstvenim planom, uz integraciju različitih usluga i akcija niske, srednje i visoke složenosti.

Također ima široko sudjelovanje civilnog društva kroz zdravstvena vijeća, što omogućuje da razvijene politike uzmu u obzir zahtjeve različitih društvenih segmenata, od zdravstvenih djelatnika do opsluživanog stanovništva.

Još jedna iznimno važna točka je uloga koju SUS daje prevenciji bolesti

Uz liječenje i ublažavanje bolesti i epidemija, način na koji je SUS dizajniran i funkcionira omogućuje sanitarnu kontrolu za predviđanje i izbjegavanje epidemija, provođenje rane dijagnoze kriza i promicanje informativnih kampanja, imunizacije i preventivnih akcija.

  • Također je u stanju učinkovito pratiti zdravstvene aktivnosti, evaluirati ih i poboljšati javne politike.
  • Zaklada Oswaldo Cruz (Fiocruz), jedna od najvažnijih svjetskih istraživačkih institucija javnog zdravlja. [1]
  • Zaklada Oswaldo Cruz (Fiocruz), jedna od najvažnijih svjetskih istraživačkih institucija javnog zdravlja. [1]

Još jedna iznimno važna točka je uloga koju SUS daje prevenciji bolestiKako ističe liječnik Drauzio Varella, SUS besplatno stavlja na raspolaganje najveći program cijepljenja i transplantacije organa na svijetu. Osim toga, program distribucije lijekova za liječenje AIDS-a i Obiteljska zdravstvena strategija su reference za druge zemlje, uz priznanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Još jedna stvar koju treba istaknuti je da, u zemlji koja je tako nejednaka i s visokom koncentracijom dohotka kao što je Brazil, javne politike slobodnog pristupa osnovnim uslugama, kao što je SUS nudi u području zdravstva, postaju mehanizmi preraspodjele prihoda. Čak i uz uska grla i nedostatke koje još treba poboljšati, SUS je velika prednost brazilskog naroda.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime