Zbog najave uvođenja doprinosa za kućanice uslijedile masovne prijave na Zavod za zapošljavanje

0

Sadržaj

Rate this post

Nakon što je Vlada od 1. svibnja donijela mandat o suzbijanju rada na crno, kojim domaćice koje vode obitelj počinju plaćati doprinose na temelju raznolikosti djece i veličine stambene površine, na Zavodu za zapošljavanje vladala je prava gužva. Domaćice koje vode kućanstvo dok im druga polovica ide na posao, kako bi izbjegle plaćanje, stavljaju tavod da pokažu da su bez posla i da također nisu dužne plaćati za rad kod kuće.

  • UDIO
  • Google + 0
  • Pošaljite e-mailom
  • OBVEZA POREZA NA ZAPOŠLJAVANJE DOMAĆA
  • Hzz-e1335729965274

Vlada je provela istraživanje koje je pokazalo da domaćici dodaju na 94 sata tjedno i, uzimajući prosječno plaćanje za zadatke kao što su priprema hrane, čišćenje i čuvanje djece, zaključilo je da bi domaćice trebali zarađivati ​​47.000 eura godišnje. Ministarstvo financija zapravo je utvrdilo da oni obavljaju veliki posao i da su obvezni plaćati doprinose.

Domaćice su se masovno počele prijavljivati ​​na Zavod za zapošljavanje pa su se stvarali beskrajni redovi. Mnogi se muče što se odmah pojavljuju kao nezaposleni kako bi izbjegli plaćanje doprinosa.

Dopustite njemu i djeci da se nose.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mršić izjavio je da nema razloga za naglašavanje te da će svi oni koji imaju potrebnu dokumentaciju dobiti status nezaposlenih prije 1. svibnja. No, napomenuo je i da je svaka osoba koja ima status neradne osobe dužna poštivati ​​određena pravila kako bi sačuvala taj status.

Uz dosljedno javljanje institutu, domaćice će svakako morati pokazati da proaktivno pokušavaju pronaći posao i da se suzdržavaju od bilo kakvog nezakonitog rada ili vođenja obitelji. Iz Ministarstva su otkrili da će ih Inspektorat rada svaki dan nenajavljeno pregledavati kuhaju li, čiste ili čuvaju djecu. Ako se, na primjer, utvrdi da je ručak skuhan, da je prostor stvarno očišćen ili da su s djecom, to znači da je posao na crno stvarno obavljen, a domaćica gubi stanje nezaposlene osobe, a također i treba početi plaćati doprinose.

– Da, nabavio sam svu potrebnu dokumentaciju i također se prijavio na Biro za rad. Stavili su me među nezaposlene, a od mene ovisi da ću zadržati taj status. Čim se mjesec dana treba javiti na biro i također im donijeti dokaze da sam stvarno poslao zahtjeve za zadaće. Ne bojim se pregleda jer više neću istraživati ​​da ne bih izgubila stanje nezaposlene osobe – otkrila je Ankica B.

Na pitanje kako bi njezin mužić reagirao na to da mu se ne dopusti pripremiti ručak, ona se samo naglo nasmijala i ustvrdila: – Neka se snađe i on kao i mladi.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime