Vjerovat ete shto je poznata pjevachica obukla

0
Rate this post

Ovaj tekst možete pročitati za: 12 minuta

Ljudska koža podložna je stalnim promjenama. Njegovo stanje ovisi prvenstveno o općem zdravstvenom stanju. Svi tjelesni poremećaji često se odražavaju na stanje kože. Stoga vam predstavljamo najvažnije elemente zdrave prehrane koji pomažu u zaštiti od civilizacijskih bolesti i usporavanju procesa starenja te poboljšanju izgleda kože.

  1. Najčešće kronične nezarazne bolesti, uključujući pretilost, kardiovaskularne bolesti i dijabetes, mogu biti povezane s intenziviranjem procesa starenja i značajno pogoršati stanje kože.
  2. Suprotstavljanje ovim bolestima može usporiti neizbježni proces starenja. Stoga je ključna briga o zdravoj prehrani, primjerenoj tjelesnoj aktivnosti, izbjegavanju stimulansa i ovisnosti.
  3. Pravilno funkcioniranje i izgled kože izravno su povezani s njezinim nutritivnim statusom i inervacijom.

Pravilne prehrambene navike i dobro uravnotežena prehrana u kojoj se konzumiraju sastojci važni za kožu (npr. biljni proteini, polinezasićene masne kiseline, vitamin A i karotenoidi <više o vitaminu A ovdje>, vitamin C <više o vitaminu C ovdje>, D, kalcij i antioksidansi), na odgovarajućoj je razini za zdravlje tijela, uključujući i kožu.

Ovaj članak predstavit će najvažnije elemente zdrave prehrane koji pomažu u zaštiti od civilizacijskih bolesti i usporavanju procesa starenja te poboljšanju izgleda kože.

Preporuke za zdravu prehranu

Zdrava prehrana treba biti uravnotežena u smislu udjela i kvalitete bjelančevina, masti i ugljikohidrata, te osigurati sve potrebne minerale i vitamine u pravoj količini kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje organizma, također obratite pozornost na ostale čimbenike navedene u nastavku .

Broj i redovitost obroka

Vrlo važan element zdrave prehrane je 4-5 obroka dnevno, u redovitim razmacima, najbolje svaka 3-4 sata. Redoviti obroci povećavaju termogenezu, što dovodi do veće potrošnje energije, sprječava glad i prejedanje, uravnotežuje razinu glukoze i inzulina, smanjuje unos energije i smanjuje razinu ukupnog i LDL kolesterola.

Uzimanje samo jednog ili dva obroka dnevno povećava učestalost pretilosti i metaboličkog sindroma, budući da veliki obroci povećavaju lučenje inzulina, što zauzvrat dovodi do povećanja sinteze masti (lipogeneze) i povećanja sadržaja masti u tijelu.

Broj i redovitost obrokaJedan od najvažnijih obroka u danu je doručak. Analiza istraživanja pokazala je da je isključivanje doručka iz dnevnog jelovnika faktor rizika za prekomjernu tjelesnu težinu i pretilost. Također treba imati na umu da posljednji obrok treba pojesti barem 2-3 sata prije spavanja, a večera treba biti “lagana” kako ne bi opterećivala organizam preko noći.

Uloga energetske gustoće prehrane

Kako biste zadržali ili postigli ispravnu tjelesnu težinu i zdravlje, nemojte odustati od prehrane i uvesti post, već uključite proizvode niske energetske gustoće (GED), odnosno one koji imaju veliki volumen niske energetske vrijednosti, ali i one koji imaju nutritivne visoke gustoće, tj. daju potrebne minerale i vitamine, osiguravajući pravilan razvoj i funkcioniranje tijela.

Voće i povrće spada u proizvode s niskom energetskom gustoćom, jer sadrži puno vode, dok će visok udio masti u proizvodima – 9 kcal u 1 g, što je dvostruko više od proteina i ugljikohidrata – značajno povećati njihovu energiju. gustoća.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime