IRSKA: Uvode se dvojezične table na engleskom i hrvatskom – irski branitelji masovno kupuju čekiće

0

Sadržaj

Rate this post

Odluka je donesena nakon što je hrvatski na kraju postao drugi najčešće govoreni jezik u Irskoj.

  • UDIO
  • Facebook0
  • Google + 0
  • Pošaljite emailom
  • IRSKA DVOJEZIČNI HRVATSKI
  • Vodeni plin

Sve do nedavno, Irska je imala 2 glavna jezika, engleski i irski. Irski ili irski galski pripada skupini keltskih jezika Goelda koju (1983.) govori oko 260.000 Iraca u Irskoj, kao i ukupno oko 355.000 diljem svijeta. Trenutna grupna studija pokazala je da se jezik spustio na 3. područje u pogledu prikaza, dok je drugi najzastupljeniji jezik hrvatski, koji se svakim danom širi, a također ga trenutno govori oko 700.000 ljudi u Irskoj. Kao rezultat te činjenice, hrvatski jezik zamjenjuje 2. službeni jezik u Irskoj, što je uzrokovalo pozicioniranje dvojezičnih oznaka uz nazive gradova kao i nazive cesta.

I dok se gradovi poput Dublina neće uplašiti svojim imenima, takve sreće zasigurno neće biti, primjerice, Waterford, koji će se na hrvatskom zasigurno zvati Vodengaz, ili Limerick, pod čijim engleskim imenom nosi hrvatski naziv “A Short Poem with Zabavni materijal” će se sigurno naći.

Iako u Dublinu trenutno postoji “Hrvatska četvrt”, kojom vlada balkanski reketarski ceh, a koju rijetko posjećuju Irci, ovo preseljenje u Croatize Ireland razljutilo je irske republikanske vojne profesionalce iz Anglo-irske bitke koji su zapravo otkrili demonstracije i uništeni dvojezični panoi.

“Gdje su oni bili 1919. godine? Jesmo li mi to branili? Za hrvatsko-slavenski kalifat?” Komentirao je moderni Irac mašući irskom zastavom.

Kao i dok Irci protestiraju protiv ove odluke, Englezi komemoriraju, jer zbog velike potražnje za čekićima sektor čelika u Sheffieldu napreduje.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime