Francuzi snimaju depresivnu dramu o propadanju hrvatske srednje klase kad d

0
Rate this post

Blato

Treset, ili crno zlato, nije dehidrirani treset. A budući da zlato – znači blago, vrijedna sirovina. Nastala je u procesu propadanja biljaka u vodenom okolišu, u uvjetima slabog pristupa zraka, uz sudjelovanje mikroorganizama. Kopao se u planinama, iz močvara prekrivenih crnogoričnom šumom, pa otuda i stari poljski naziv – peloid.

  1. Prvi put je uveden u liječenje u Oravi, u elegantnom lječilištu u Marianskim Laznama. Bilo je to 1815. U Poljskoj se koristio u Krynici 1858. godine.
  2. Treset sadrži male količine anorganskih sastojaka, kao što su spojevi magnezija, kalija, natrija, željeza i kalcija.
  3. Međutim, svoja svojstva zahvaljuje uglavnom organskim sastojcima, kao što su: voskovi, smole, masti, tanini i produkti razgradnje vlakana i biljnih proteina, huminske kiseline i enzimi. Poljski peloid je jedan od najboljih u Europi.

Javlja se uglavnom u sjevernom i južnom pojasu zemlje. Sadrži preko 90% organskih sastojaka. Kako je peloid prirodna, biološki aktivna sirovina, zahvaljujući svom specifičnom obliku koža se posebno dobro upija.

U balneoterapiji uglavnom liječi upale mišićno-koštanog sustava, ali je dobar za njegu kože, jer sadrži mnoge elemente, mineralne soli i fitoestrogene. Treset učvršćuje i zaglađuje kožu, vraća joj lijepu boju, detoksificira organizam. Treset se koristi u tretmanima čišćenja, remineralizacije, detoksikacije, anticelulita, mršavljenja i strija.

Budući da je loš provodnik topline i sporo otpušta toplinu, najčešće se koristi za tople kupke i obloge za tijelo.

Jedinstveni sorpcijsko-izmjenjivački mehanizam peloida omogućuje opskrbu kože mineralnim i organskim tvarima koje reguliraju i potiču metaboličke procese koji se u njoj odvijaju. Svojstva labavljenja i sorpcije pogoduju uklanjanju štetnih metaboličkih produkata s kože.

Pročišćujuće, adstringentno, protuupalno i baktericidno djelovanje peloida, koje je prvenstveno posljedica huminskih kiselina koje se u njemu nalaze, čini ga pogodnim za njegu kontaminirane, problematične kože. Amino šećeri i flavonoidi prisutni u peloidu imaju imunostimulirajući učinak, što je posebno korisno za kožu s alergijama.

Flavonoidi u njemu dobri su antioksidansi koji neutraliziraju slobodne radikale

Kao rezultat toga, strukturni proteini kože su zaštićeni od razgradnje. Ovo je važan učinak u odgađanju starenja kože. Estrogeni spojevi koji se nalaze u peloidu regeneriraju i potiču metaboličke procese tamo gdje više ne postoje zbog nestanka prirodnih estrogena. Potiču procese obnove stanica, aktiviraju sintezu kolagena i elastina.

Flavonoidi u njemu dobri su antioksidansi koji neutraliziraju slobodne radikaleZahvaljujući tome jačaju strukture i štite od gubitka elastičnosti, suhoće i sklonosti iritacijama.

Treset značajno povećava prodiranje aktivnih sastojaka kroz kožu; to se odnosi i na tvari sadržane u samom peloidu i na pripravke koji se naknadno koriste u danom tretmanu. Zbog toga je sirovina koja se rado koristi u liječenju celulita, dodatno jača vlakna vezivnog tkiva i ubrzava cirkulaciju krvi i limfe.

  1. U slučaju tretmana tijela najbolje funkcionira tehnika body wrappinga.
  2. Sastoji se od stavljanja toplog peloidnog sloja na tijelo, omatanja ga folijom i pokrivanja dekom. Takav postupak je isto zdravlje i puno užitka, unatoč činjenici da smo prekriveni vrlo neučinkovitom masom.
Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime