Pas rudi zaradio kaznu jer ne kupi sranja svog vlasnika

0
Rate this post

Kiša je pljuštala od jutra i praktički ne prestaje. Stara narodna izreka: “Jutarnja kiša traje dok stari mali ples” … Ne znam koliko traje takav ples, ali kiša lije već mnogo sati.No, ovako vlažan dan ne znači da imamo “festival šume”.

Često čujem da kad pada kiša ljudi koji rade u šumi imaju “slobodno vrijeme i mogu sjediti kod kuće”. Ništa ne može biti lošije! Pile Zulowcówa zarežale su mnogo prije 6 ujutro, a odzvanjali su im motori forvardera i kombajna koji su širili traku ceste. Uostalom, svi rade da bi zaradili, a kad nema “kocke” ni kubika drva, hektara šumarskog rada i odrađenih sati – ništa se ne pojavljuje na računu.

Meni i Ireku kiša nije donijela predaha

Šumar je izmjerio promjere borovih trupaca transportiranih forvarderima i izmjerio hrpe “pulpwooda”. A ja sam se pobrinuo za ostale stvari, uglavnom odvoz drva, jer je bio auto za 2,50 trupaca, pa i dva puta za “papir po izboru”. Odabrao sam i šumske kulture za njegu u bliskoj budućnosti, jer kiša i toplina znači dinamičan rast svih korova. Zato sam proveo mnogo sati pregledavajući usjeve i pomno promatrajući mlado drveće i sav korov ispod kapuljače svoje vodootporne jakne.

  • Poduzeće koje je gradilo novu šumsku cestu također je ignoriralo kišu koja je pljusnula, a bageri i kamioni su se kotrljali kao uzavrela para.
  • Vidljiv je napredak radova na dionici ceste od skoro 3,5 kilometara

Susreo sam se s geodetom koji je označavao bočne izlaze i zabijao kolce na cestu, te građevinskim inspektorom koji je nadgledao radove koji se brzo odvijaju. Uskoro će tamo biti postavljen geotekstil i veliki kamioni će početi odvoziti kameni pijesak na kolnik.

Zato Zuluci koji proširuju traku za izgradnju ceste i skidaju granje s nje požuruju s radovima. No, oko podneva su morali kapitulirati, jer su se unatoč prikladnoj odjeći i osobnoj zaštitnoj opremi namočili do kože. Strojevi su se također otkotrljali iz šume

Kad sam izdavao izvozne potvrde i ispisivao ih na malom, prijenosnom pisaču, imao sam malih tehničkih problema. Morao sam brzo poslati podatke u informatički sustav šumske četvrti. No prijenos podataka “nije htio ići” na teren i morao sam se hitno vratiti preko 10 km do šumara.

Tu su tehnički problemi otklonjeni i za trenutak sam se vraćao do velikog auta natovarenog drvenim osovinama. Kad je otišao, na trenutak sam se naslonila na sivo deblo breze da iz njega crpim dobru energiju.

Zatim sam krenuo na daljnje zadatke, ali ubrzo sam se zaustavio u svom omiljenom kutku šume među starim hrastovima, lipama i javorovima. Sivi dan bez sunca oduzima nam energiju, a kiša koja šušti zamorna je i depresivna.

Zato vrijedi biti neko vrijeme nasamo sa starim drvećem

Vrijedno je naučiti uspostaviti bliski, duboki kontakt s drvećem, crpeći iz njega snagu i dobru energiju. Ponekad imam takvu potrebu, pogotovo u ovakvim danima kao danas, iako sam stalno među drvećem.

Po meni je to odlična individualna psihoterapija.

Drveće je odlično za naše stanje duha, ali i za fizičko zdravlje. Treba se samo smiriti, duhovno opustiti, razmisliti o nečemu ugodnom, o nekome lijepom, prisjetiti se dobrih misli i uspomena. Tada treba slušati šuštanje lišća drveta, upijati njegov miris, čak i razgovarati s njim kao s bliskim prijateljem.

Zato vrijedi biti neko vrijeme nasamo sa starim drvećemDodir grube kore, miris tanina, sokova, smole ili rascvjetanog cvijeća, ljepota stabla i njegova snaga daju pozitivnu energiju. Nije važno o kojem se drvetu radi, naša intuicija će nam reći kojem drvetu da priđemo, dotaknemo ga i iz njega crpimo snagu i mir.

  1. Uostalom, svako drvo je pravo skladište dobre energije i prirodne sunčeve svjetlosti.
  2. Odiše ovom prijateljskom energijom i iscjeliteljskom snagom koja nam se dragovoljno daje u izravnom kontaktu.
  3. Dovoljno ih je dodirnuti rukom, možete prisloniti čelo ili priviti cijelo tijelo uz deblo i grane. Ne košta ništa, a dobrobiti za tijelo i duh mogu premašiti naša najluđa očekivanja…
Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime