Redakcija hrt a seli na kaptol kako bi bila blizha urednishtvu

0
Rate this post

Vrijedno je stati na trenutak među drvećem, potičem vas na to. Jer drveće i grmlje u cjelini, ali i njihovo lišće, pupoljci, kora i korijenje izvrsni su i stoljećima poznata specifičnost koja podržava naše zdravlje i ljepotu.

Kada sam danas gledao usjeve u uzgoju, primijetio sam kako „korov“ raste u podnožju stabala. Jer u šumskom tlu vidjet ćemo i rascvjetalu gospinu travu, koju ponekad nazivaju i “biljkom za sve”. Već sam skupio veliki buket u dubini šume i objesio ga da se suši u hladu

Na rubu borove šume može se naći i mlječik

Njegov mliječni sok se generacijama koristi za liječenje bradavica, bradavica i za uklanjanje pjegica. Koristi se i u kućnoj terapiji, ali s oprezom jer njegova nestručna uporaba može uzrokovati trovanje. U jednom dahu možemo nabrojati čitav niz skromnih, ali vrlo korisnih biljaka koje susrećemo u šumi ili na rubu ceste koja prolazi kroz šume i polja

Vrijedno je pobliže pogledati takva mjesta, jer se bogatstvo korisnih biljaka tamo može činiti nevjerojatnim. Bit će to, na primjer, baka – neprocjenjiv kao oblog za manje rane, posjekotine i liječenje čira

Na sličan način djeluje i stolisnik

  1. Iako ovaj neugledni “korov” ima mnoge druge namjene za naše zdravlje, ali i za ljepotu, jer stolisnika ima u šamponima, maskama, pastama za zube i mješavinama za opuštajuće kupke.
  2. Također savršeno regulira probavu, pomaže kod probavne smetnje, nedostatka apetita i peptičkih ulkusa.
  3. Vrijedno je osušiti listove stolisnika i dodati ih umacima i juhama. Imaju ljutkast, blago gorak okus.
  4. U djetinjstvu sam se brinuo o malim purićima, koji su jako osjetljivi i često obolijevaju. Skupljao sam im stolisnik i dodavao im u hranu te su brzo i zdravo izrasli u prekrasne purice i purani.

Izvrstan je pandan špinatu, savršen za zdravu juhu. Cijenjen je u kozmetici, jer zahvaljujući flavonoidima sadržanim u kiselici i velikoj dozi vitamina C naša koža dobiva veliki poticaj energije.

Također odlično djeluje na elastičnost kože i savršeno je vlaži. Stoga kiseljak djeluje izrazito protiv starenja na našu kožu te s nje uklanja neželjenu obojenost (nanošenjem kuhanih listova). Osim toga, ubrzava zacjeljivanje rana i liječenje prijeloma kostiju, može se naći i u sastavu sirupa za kašalj i curenje iz nosa.

Imamo toliko toga na dohvat ruke, u osnovi za saginjanje.

Uzimajući dobru energiju iz drveća, udišući pare eteričnih ulja, zainteresirajmo se za šumski “korov”. Može se pokazati ne samo kao natjecanje za svjetlo i vlagu za drveće u uzgoju šuma, već i kao vrijedan kozmetički lijek i lijek koji se može kupiti bez recepta. Dovoljno je malo znanja.

  1. Imamo toliko toga na dohvat ruke, u osnovi za saginjanjeU prošlosti se prenosio praktički s koljena na koljeno tijekom zajedničkog rada i slobodnog vremena.
  2. Danas imamo mnogo knjiga, interneta i blogova… Nije isto, jer je nekome lakše pokazati, pokazati, uzeti, kušati.
  3. Stoga, budite oprezni s vlastitim iskustvima u prepoznavanju i kušanju „korova“, ali vrijedi pokušati i iskoristiti ono što priroda stavlja pod noge drveća.

I razgovarajte s drvećem, ne samo u tužnim, kišnim danima, kada se lako razbolite ili počnete postati depresivni. Razgovarajte s drvećem i kada je toplo, radosno i veselo, podijelite svoje radosti i pozitivne emocije. Oni su zahvalni slušatelji i ne govore puno, stoga su izvrsni suputnici u današnjem bučnom, užurbanom i kaotičnom svijetu.

Uskoro ću ih opet vidjeti, jer ću ovaj petak navečer i subotu ujutro provesti među drvećem. U to vrijeme, kao i velika većina šumara u zemlji, sudjelujem u akciji prebrojavanja divljači s propovjedaonice.

Prošle godine, osim divljih svinja, jelena i srndaća, prošle godine su se na propovjedaonici pojavile i druge životinje, ali one nisu bile predmet popisa.

Prilikom ova dva izlaza – danas, od 19.30 do punog sumraka, dakle do oko 22.00 i sutra od izlaska sunca (oko 4.00) do kasno ujutro, ispunjavat ću posebne kartice za promatranje. Jedan promatrač pokrije oko 500 ha zemlje, a zatim će se zbrati rezultati zabilježeni na karticama promatranja, dajući prilično istinitu sliku o veličini igre. Kišni dan stoga šumarima neće biti kraći, nego puno duži. Osim divljači, tražit ću i korisnu travu, te nove teme za blog postove jednog šumara

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime