NASA: Astronauti će se vožnjom HŽ-ovim vlakom pripremati za višemjesečni put do Marsa

0

Sadržaj

Rate this post

Linija od Zagreba do Vinkovaca jedna je od najrazumnijih simulacija putovanja na Mars, kako zbog opakih uvjeta, tako i zbog putovanja koje općenito traje od 5 do 10 mjeseci.

  • UDIO
  • Google + 0
  • Pošaljite e-mailom
  • HŽ VLAK MARS NASA PUT
  • Vlak-e1357917892104

Uobičajeni raspon između planeta i Marsa je 225 milijuna kilometara, a putovanje do Marsa bi zasigurno trajalo između 150 i 300 dana, ovisno o relativnom položaju planeta u trenutku lansiranja i brzini kojom bi letjelica svakako premjestiti. Nakon dugotrajne potrage za nečim što bi zasigurno bila najrealnija simulacija takvog višemjesečnog putovanja u divljim uvjetima, svemirska agencija NASA otkrila je uslugu u vlakovima HŽ-a, još točnije na pruzi Zagreb-Vinkovci.

“Dugo smo vremena trošili značajne izvore na razvoj škole za obuku za repliciranje putovanja na Mars, ali bezuspješno. Onda smo među našim zaposlenicima naišli na blog njemačkog posjetitelja koji se vozio vlakom HŽ-a od Zagreba do Iloka za 8 mj., opasnost po život i period putovanja od 5 do 10 mjeseci tipično, ne možemo suspregnuti suze sreće. I sve to za samo 180 kn.“, navodi se na web stranici NASA-e.

U HŽ-u kažu da očekuju prihvaćanje NASA-e, a najavili su da će, ako NASA donese odluku o odlasku na Pluton, astronautima sigurno dati karte za putovanje od Zagreba do Iloka.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime