Postupci stanovništva na području ugroženom oružjem za masovno uništenje

0
Rate this post

U područjima u kojima postoji rizik od uništenja ABC vatrenog oružja, morate slijediti pravila koja vam omogućavaju da smanjite negativan utjecaj istog.

Koja god vrsta oružja za masovno uništenje da se koristi u vašem području, trebate otići u skloništa što je prije moguće i sakriti se, ostanite mirni i ne paničarite. U slučaju alarma o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja, relativno dobro sklonište može se pokazati kao debeli betonski zid koji pomaže u zaštiti od, između ostalog, protiv udarnog talasa. Također treba imati na umu da nakon upotrebe nuklearnog oružja i prestanka njegovih neposrednih destruktivnih faktora (koji se pojavljuju odmah nakon njegove upotrebe), najveća prijetnja ljudskom životu je radioaktivna kontaminacija, koja se može svesti na minimum napuštanjem kontaminiranog područja čim se moguće. Pazite da ne uzburkavate prašinu i prljavštinu, a zimi ne unosite snijeg u nezagađene prostorije.

Evakuacija trećeg stepena

Zbog uslova vezanih za vrstu i obim prijetnje, načelnik Nacionalne civilne odbrane je 17. oktobra 2008. godine predstavio smjernice o principima evakuacije ljudi, životinja i imovine u slučaju masovne prijetnje. Postoje 3 vrste evakuacije: 1., 2. i 3. stepena. Evakuacija trećeg stepena se vrši u slučaju ratne opasnosti. Sastoji se od prethodno pripremljenog (kao dio plana civilne odbrane) preseljenja ljudi, životinja i imovine u stanju povećane odbrambene pripravnosti države. Priprema evakuacije 3. stepena obuhvata sledeće varijante:

  • organizacija evakuacije iz planiranih područja (mjesta) operativnih aktivnosti Oružanih snaga;
  • organizacija evakuacije stanovništva, spremnog da napusti područja potencijalno ugrožena vojnim operacijama.

Odluku o sprovođenju evakuacije trećeg stepena donose lokalni organi civilne zaštite ili vojni organi (u zoni direktnih neprijateljstava), u saradnji sa organima civilne zaštite.

Individualne mjere zaštite

Opisujući pravila ponašanja stanovništva na području ugroženom oružjem za masovno uništenje, pomenuli smo potrebu korištenja individualnih mjera zaštite, koje se generalno mogu podijeliti na stalne i zamjenske.

Stalna individualna sredstva zaštite od kontaminacije spadaju u opremu oružanih snaga, spasilačkih službi, odbrambenih formacija, industrijskih pogona i drugih specijalizovanih jedinica. Mogu se podijeliti na:

  • respiratorna zaštita,
  • zaštita kože.

Osnovno sredstvo zaštite respiratornog trakta su uglavnom gas maske koje se mogu podijeliti na maske za filtriranje (njihova funkcija je pročišćavanje kontaminiranog zraka pri strujanju kroz različite vrste filtera i apsorbera) i izolacijske maske (izoliraju respiratorni trakt, oči i lice iz okoline).

Međutim, proizvodi za zaštitu kože uključuju:

  • zaštitna odjeća za filtriranje (FOO ‑ 1 set),
  • OP-1M zaštitna odjeća,
  • jednodijelno lagano zaštitno odijelo L‑2,
  • lagana zaštitna odjeća L – 1.
Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime