Novi zakon u prometnim dozvolama vozacha bmw a bit e upisan jedan konj vish

0
Rate this post

Promjena stavova: usredotočenost na rezultate zdravstvene skrbi

Cilj: Usmjeriti zdravstveni sektor na bolje rezultate u postizanju zdravlja; osigurati jednak pristup medicinskoj skrbi i isplativost

Integracija zdravstvene skrbi

Zdravstvo je vrlo skupo i mnoge zemlje, posebno u istočnom dijelu Europske regije, troše premalo novca na zdravstvo. Istodobno raste broj starijih osoba, raste razina siromaštva, uvode se nove tehnike liječenja, zbog čega je potrebno u budućnosti povećati izdatke za zdravstvo u svim državama članicama.

Međutim, postoje rješenja koja mogu pozitivno utjecati i na kvalitetu zdravstvene zaštite i na njezinu isplativost. Ova rješenja ne zahtijevaju veliko ulaganje, već samo spremnost da se stanje poboljša i da se veći značaj pridaje organizaciji sustava i racionalizaciji upravljanja te fokusiranju na javno zdravstvo i programe skrbi za pacijente.

  • U mnogim državama članicama neophodna je bolja integracija zdravstvenog sustava i puno veći naglasak na primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
  • Dobro obučena obiteljska medicinska sestra trebala bi biti u središtu ovog sustava skrbi, pružajući savjetovanje o načinu života, podršci obitelji i uslugama kućne njege ograničenom broju obitelji.

Više specijalističkih savjeta davao bi liječnik obiteljske medicine, surađujući s medicinskom sestrom i surađujući sa strukturama lokalne zajednice po pitanju lokalnih zdravstvenih problema.

Izbor liječnika ili medicinske sestre trebao bi biti privilegija građanina kao pojedinca

Ajedna od glavnih zadaća medicinsko-sestrinskih timova bila bi aktivna podrška i razvijanje sposobnosti pacijenata za brigu o vlastitom zdravlju.

Politika i programi javnog zdravlja trebali bi osigurati kontinuirano sudjelovanje lokalnih vlasti i nevladinih organizacija u promicanju zdravijeg načina života, zdravijeg okoliša i dovoljnih zdravstvenih i socijalnih usluga.

Izbor liječnika ili medicinske sestre trebao bi biti privilegija građanina kao pojedincaOvaj pristup značajno će pridonijeti prevenciji bolesti i ozljeda te osigurati rano i učinkovito liječenje onih pacijenata kojima nije potrebna bolnička skrb. Centri za njegu i dugotrajni boravak trebali bi biti više kućni i o njima bi se brinula lokalna zajednica.

Dobro strukturirana skrb drugog i trećeg stupnja sa sjedištem u bolnici trebala bi jasno nadopunjavati primarnu skrb, usredotočujući se samo na one dijagnostičke i terapijske funkcije koje se ne mogu adekvatno ispuniti na primarnoj razini.

Pridržavajući se gore navedenih načela i fleksibilnijim planiranjem i upravljanjem za razvoj i prilagodbu usluga, bolnice će moći odgovoriti budućim izazovima promjene kliničkih tehnika i prakse, kao i individualnim potrebama pacijenata.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime