Novopecheni roditelji otkrili paralelni svemir koji se zove nemir1

0
Rate this post

Upravljanje kvalitetom zdravstvene skrbi

Veliki problem s cjelokupnim dizajnom zdravstvenih sustava danas je to što se premalo truda posvećuje točnom mjerenju i procjeni stvarne vrijednosti metoda i strategija za smanjenje specifičnih zdravstvenih problema u populaciji.

Na primjer, kolika je relativna učinkovitost i cijena različitih metoda prevencije, dijagnosticiranja i liječenja alergija, srčanih bolesti i depresije, na primjer? Postoji hitna potreba za jedinstvenijim konceptom upravljanja koji bi potaknuo potragu za boljom kvalitetom i nagradio inovaciju, a ne inhibirao je.

Implementacija ovog koncepta omogućena je zahvaljujući međunarodno dogovorenim pokazateljima zdravstvenih ishoda, čija mjerenja omogućuju usporedbu relativnih vrijednosti programa promocije zdravlja, prevencije bolesti, liječenja i rehabilitacije.

Europski pokazatelji ishoda zdravstvene potražnje za

Dakle, baza podataka i baza podataka predstavljaju jedinstven alat za mjerenje i usporedbu postignuća svih zemalja članica u njihovim nastojanjima da ostvare zadaće.
Međutim, da bi se u potpunosti iskoristio ovaj pristup, trebat će više nacionalne pozornosti i lokalne prilagodbe kao korisnog alata za donošenje strateških odluka.

  1. Temeljni problem suvremenog zdravstva je činjenica da, čak i uz iste materijalne, financijske i ljudske resurse, rezultati kliničkog liječenja bolesnika sa sličnim bolestima značajno variraju između zemalja, regija i bolnica; takve se razlike uočavaju i između rezultata pojedinih praktičara.
  2. Jedan od najvažnijih razloga za opstanak ovog stanja je nedostatak sustavnih informacija i baza podataka o ovoj temi. Dakle, postoji mnogo neiskorištenog potencijala koji bi mogao značajno poboljšati kvalitetu i isplativost zdravstvene skrbi, no za sada se malo radi kako bi mjerenje zdravstvenih ishoda postalo svakodnevna praksa.

Resursi za zdravstvo

Sustavno mjerenje ishoda zdravstvene zaštite, temeljeno na standardiziranim međunarodnim pokazateljima kvalitete i bazi podataka u koju se unose usporedivi rezultati, novi su i nezamjenjivi alati za postizanje kontinuiranog poboljšanja kvalitete skrbi za pacijente.

Mjerenje ishoda i pokretanje procesa procjene kvalitete skrbi, kao i sve veći naglasak na korištenju znanstvenih dostignuća u zdravstvu, pomoći će u prepoznavanju najučinkovitijih i najdostatnijih dijagnostičkih i terapijskih mjera, te identificiranju potrebnih aktivnosti i onih koje može se izostaviti.

Resursi za zdravstvoTakav pristup omogućuje odabir novih, perspektivnih metoda intervencije i odustajanje od uporabe nepotrebnih postupaka, lijekova i aparata. Također utvrđuje koja sredstva treba dodijeliti kako bi se ispunila neka od rastućih očekivanja za zdravstveni sektor, između ostalog potaknuta starenjem stanovništva i uvođenjem sve naprednijih tehnologija zdravstvene skrbi.

Financiranje zdravstvene skrbi trebalo bi osigurati jednak pristup i održivi razvoj.

Univerzalni pristup mora jamče nacionalne vlade bez obzira na sustav socijalne skrbi koji se u njima koristi. Kako je rečeno na kraju konferencije o zdravstvenim reformama u Ljubljani 1996. godine, nema mjesta neograničenoj tržišnoj aktivnosti u financiranju i pružanju društvenih dobara poput zdravstvene skrbi.

Štoviše, tržišni mehanizmi usmjereni na pojedinačno financiranje ili financiranje institucija pokazali su se manje učinkovitim u smislu jednakosti pristupa i primjerenosti skrbi od onih koji su izravno usmjereni na bolnice ili druge zdravstvene ustanove.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime