Stoga je šestosatni dan ledeno hladan

0
Rate this post

Godine 1919. uveden je osmosatni radni dan nakon ogromnih demonstracija. Sto godina kasnije, eksperimenti pokazuju da se zaposlenici osjećaju dobro zbog kraćeg radnog vremena. Zašto je šestosatni radni dan još uvijek ledeno pitanje?

Kada je u kolovozu 1919. zakonski uveden osmosatni radni dan, izvanparlamentarno mišljenje bilo je toliko snažno da se vlada bojala revolucije.

Za ogromnu gomilu prosvjednika to je pitanje bilo od vitalnog značaja, kao i zahtjevi za kruhom i pravom glasa.

Kakve bi posljedice inače imali kraći radni dani, bilo je nezanimljivo

U vladinoj istrazi od sljedeće godine, mjera je ocijenjena uspješnom, unatoč činjenici da nije poznato kako je utjecala na poduzetnike.

– Postojala je ambicija da se smanje sukobi na tržištu rada, kaže ekonomska povjesničarka Linn Spross koja od tada proučava razvoj radnog vremena.

Stotinu godina kasnije, osmosatni radni dan i dalje je norma (čak i ako je sada 40 sati, a ne 48 sati u šestodnevnom tjednu).

U sali za sastanke u staračkom domu Hållet u Nyköpingu nalazi se neka “oprema” – skupina zaposlenika koji su gotovo postali obitelj otkako su ovdje počeli raditi početkom 1990-ih.

To su Edit Boström, Lilian Wålinder, Eva Rothvoss i Denica Srbinovska. Ono što oni govore i doživljavaju možda simbolizira gdje je danas pitanje skraćenja radnog vremena.

– Osjećali smo se tako dobro! govore opet i opet.

  • Četiri pomoćne sestre zajedno sa svojim suradnicima sudjelovale su u projektu skraćenja radnog vremena.
  • To se događa i drugdje u zdravstvu, čišćenju i njezi u općinama kao što su Luleå, Skellefteå, Östersund, Ljusdal, Norrtälje, Järfälla i Gothenburg.
  • Ove djevojke i dječaci koji rade su ljubazni i prijateljski raspoloženi cijelo vrijeme. Sretan! Tako su strašno korisni

U isto vrijeme kada su 24 pomoćne medicinske sestre u Nyköpingu dobile šestosatni radni dan, angažirano je više osoblja za osiguranje osoblja (bez poteškoća unatoč nedostatku radne snage).

Nakon godinu i pol, projekt je tek završen.

Jer pitanje je ledeno nacionalno, ali još uvijek nije stvarno mrtvo; leži i krčka na raznim mjestima.

Stranka ljevica je u posljednjoj predizbornoj kampanji vodila šestosatni radni dan i u mnogim slučajevima prolazila je lokalna suđenja u javnom sektoru.

Prema riječima čelnika stranke Ljevice Jonasa Sjöstedta, strategija je da će mnogi mali uspješni pokušaji pokrenuti lavinu.

Istraživanje koje je stranka naručila od Novusa 2018. također pokazuje da je većina Šveđana za skraćivanje radnog vremena.

Širom zemlje, ocjene su predstavljene raznim općinskim upravama. Duh je trošak.

I da je bilo koji dobitak teško prebrojati doma. Uobičajeno je da se zaposlenici osjećaju dobro i dožive poboljšanje zdravlja, kao i da poslovi postaju privlačniji.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime