Kada na internetu piše da ste se razveli? Gdje piše za zaštićeno stanovanje?

0
Rate this post

Imam pitanje. Izlazim s muškarcem za kojeg se kasnije ispostavilo da je još uvijek oženjen. I sam sam pronašao ovu informaciju kada sam tražio njegovo ime. Napisan je na istoj adresi kao i supruga i stoji da je oženjen. Suočila sam se s njim i po njemu su se razveli prošle godine, ali razvod nije prošao zbog podjele imovine. Tvrdi da živi negdje drugdje ali da je zaštićeno, ali mislim da je to čudno jer mu se vrlo lako može naći adresa na kojoj je živio sa suprugom?

Dakle, moje pitanje je: može li to stvarno ići ovako? Piše li još uvijek da je osoba u braku na internetu iako se razvodi? Morate li biti napisani na istoj adresi iako ste razvedeni i nitko od njih ne živi u toj ulici? Možete li doista imati zaštićeni smještaj, a da i dalje stojite na staroj adresi “otvoreno”?
Potražite pitanje
Podijelite pitanje
Odgovor savjetnika
18.05.2021

Hej!

Puno vam zahvaljujemo što ste nas kontaktirali u Ask the Lawyer sa svojim pitanjem. U nastavku objašnjavam što vrijedi u vašoj situaciji. Prvo objašnjavam pravila koja se odnose na vaše pitanje o razvodu i podjeli imovine, zatim kada na internetu piše da ste se razveli, zatim gdje vam se može pisati i na kraju kratak sažetak.

Pravila o razvodu i podjeli imovine

Pravila o braku i razvodu nalaze se u Zakonu o braku, ÄktB. Ako se supružnici slažu da se brak razvede, imaju pravo na razvod (ÄktB 5:1). Zahtjev se podnosi okružnom sudu (ÄktB 14: 3 i 4). Kada presuda o razvodu dobije pravnu snagu, brak se razvodi (ÄktB 5:6).

Kada se brak razvede, imovina supružnika mora se podijeliti između njih podjelom imovine (ÄktB 9:1). Podjela imovine zbog razvoda vrši se prilikom razvoda braka, ali se dioba imovine može izvršiti i kada je u tijeku postupak razvoda (ÄktB 9:4).

Činjenica da podjela imovine još nije završena stoga nije prepreka za razvod. Podjela imovine ne mora se prvo izvršiti, ali se može provesti i tijekom predmeta i nakon toga.

Kada na internetu piše da ste se razveli?

Presuda o razvodu braka postaje pravomoćna nakon tri tjedna (Zakon o sudskom postupku 50: 1). Kada se to dogodi, okružni sud šalje obavijest švedskoj poreznoj upravi o upisu razvoda u registar stanovništva. Ova registracija može potrajati nekoliko tjedana.

Različite web stranice koje pružaju informacije online prikupljaju svoje podatke od npr. Švedska porezna agencija. Iako bi moglo doći do određenog kašnjenja, razvod je trebao biti registriran online ako su se razveli prošle godine – osim ako nije došlo do greške.

Gdje možeš stajati napisano?

Pravila o registraciji stanovništva nalaze se u Zakonu o registraciji stanovništva, FOL. Glavno pravilo je da osoba mora biti registrirana tamo gdje se smatra rezidentom (odjeljak 6.), gdje provodi svoj redoviti dnevni odmor (odjeljak 7.).

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime