Naravno, kobasica bi trebala imati svoj sajam!

0
Rate this post

Nekada je naša najomiljenija hrana, kobasica, bila okružena sramotnim glasom. Ali skupina entuzijasta corventusa htjela je to promijeniti. 1991. godine su stoga pokrenuli Akademiju za lijepe kobasice, odnosno Akademiju kobasica kako se to u svakodnevnom životu zove. Od 2013. godine organizira Festival kobasica na koji je javnost dobrodošla.

Dolazimo par sati nakon otvaranja, tako da je najgori pritisak na otvorenom splasnuo. Ali unutra je gužva. Oko 8000 ljudi hodočasti na festival kako bi pričali o kobasicama, jeli kobasice i glasali za ovogodišnje kobasice.

Svoju robu i ponudu degustacija predstavilo je 65 proizvođača specijaliteta. Svoje mjesto imaju dodaci poput kruha od kobasica, raznih vrsta senfa i kečapa, ali i najnoviji dodatak i možda najvažniji dodatak kobasicama – pivo.

Dvoboj s kobasicama

Na licu mjesta ima 40 mikropivovara, ali pivo se prodaje samo u dva lokala i redovi su dugi, pa se umjesto toga držimo ledene vode. Ožedniš kušati sve kobasice. Varijante su bezbrojne.

Na pozornici se montiraju za Dvoboj kobasica. Dva majstora kuhara kreirat će svaki jelo s kobasicama od posluženih sastojaka.

Tada publika kuša i glasa za svog favorita.

Oni koji nisu dovoljno pametni da dođu u prvi red na pozornici mogu glasati za svog favorita na tribinama. Svi izlagači kobasica imaju kobasicu koja se natječe za ovogodišnjeg favorita.

Naravno, možete kupiti i kobasice za ponijeti kući. Izlagači drže ekstra povoljne cijene kada je sajam. Svaki drugi posjetitelj luta uokolo s dobro opskrbljenim vrećama kobasica.

Status kobasice je zaštićen

Sjedamo zajedno s Christinom Möller, predsjednicom Zborske akademije (predsjedateljica):

– Akademija je osnovana 1991. Jedan od inicijatora bila je Udruga Klaonica. I sam sam bio šef KF / Coop Provkök. Iznenadilo me što se nitko od naših kupaca nije usudio priznati da je kupio kobasice, iako su kobasice oduvijek bile veliki prodavač. Htjeli smo izvući kobasicu iz ormara i jednostavno je unijeti u finu sobu. I mislim da smo u tome uspjeli, kaže Christina, koja se za taj dan dotjerala u odijelo s ukrasima od kobasica.

Tijekom 27 godina koliko postoji akademija, kobasica se značajno razvila. Nekada je bilo falu kobasica, roštilj kobasica i bečka kobasica. Danas postoji mnogo varijacija. Tvrdi se da ima preko 1200 sorti.

Bez ukrasa

Prvi festival kobasica održan je u Nordijskom muzeju 2013. Sljedeće godine preselili su se u aneks Globea. Nakon toga su odlučili festival dogovarati svake dvije godine i ujedno se preselili u Nacki Strand.

– Ovdje je kobasica koja ima glavnu ulogu. Pozdravljamo i dodatke kao što su kruh s kobasicama, razne vrste preljeva i ovogodišnji novitet, pivo. Zabranjujemo poslastice, slatkiše i druge stvari koje često vidite na drugim sajmovima, objašnjava Christina Möller prije nego što se požuri na pozornicu podijeliti ovogodišnje nagrade akademije.

S festivala odlazimo puni novih znanja. Kobasica nema jedan kraj – ima dva.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime