Pet koraka za sprječavanje salmonele u preradi hrane

0
Rate this post

Koju hranu povezujete sa salmonelom?
Vjerojatno odgovarate na sirovo meso i jaja, ali ne i na brašno ili orašaste plodove. Ali salmonela je vrlo otporna bakterija koja može preživjeti u svim vrstama hrane.

Ukratko o salmoneli

Salmonela je jedan od vodećih uzroka bolesti koje se prenose hranom. Procjenjuje se da bakterije salmonele uzrokuju više od 90 milijuna slučajeva dijareje diljem svijeta svake godine.
Najčešći simptomi infekcije salmonelom su proljev, bol u trbuhu i groznica unutar 12 do 72 sata nakon konzumiranja proizvoda zaraženog salmonelom. Bolest obično traje 2-7 dana, a većina ljudi se oporavi bez liječenja. Ali za osjetljivije populacije, infekcija salmonelom može imati ozbiljne posljedice, ponekad čak i smrt.

Uobičajeni izvori salmonele u prehrambenoj industriji

Salmonela je patogen koji se nalazi u crijevima mnogih životinja, poput peradi, svinja, goveda i domaćih životinja, ali i kod insekata i ljudi. Salmonela se može prenijeti u tlo, vodu i hranu putem izmeta životinja ili ljudi. Preko sirovina, prljave ambalaže, opreme, ljudskih ruku i odjeće, bakterije mogu lako ući u biljke u kojima se proizvodi hrana i potom se dalje širiti unutar biljke.

Nakon što uđu u proizvodni pogon, uspijevaju u vlažnim, toplim okruženjima, kao što su kanalizacija, podovi i procesna oprema.

Čak i hrana s niskim udjelom vlage može sadržavati salmonelu!

Salmonela se najčešće povezuje s mesom, jajima, mlijekom te sirovim voćem i povrćem. Ali čak i hrana s niskim udjelom vlage, kao što su formula za dojenčad, začini, orašasti plodovi, maslac od kikirikija, brašno i čokolada, može biti kontaminirana salmonelom. Hrana s niskim udjelom vlage prije se nije smatrala sigurnosnom opasnošću jer ima nisku aktivnost vode – ima manje vode u kojoj mikroorganizmi mogu rasti. Ali salmonela može preživjeti u širokom rasponu pH vrijednosti, temperatura i vrijednosti aktivnosti vode. Salmonela tako može dugo preživjeti u svim vrstama hrane i na različitim površinama, do nekoliko mjeseci.

Pet koraka za prevenciju salmonele u prehrambenoj industriji

Spriječiti ulazak salmonele u proizvodni pogon

Pazite da samo oprema, alati i alati koji su čisti i dezinficirani uđu u područje obrade.

Testirajte ulazne sirovine i izolirajte sastojke koji predstavljaju rizik od infekcije salmonelom.

Uspostaviti odgovarajuće postupke suzbijanja štetočina.

Svi zaposlenici moraju biti slobodni od infekcije salmonelom. Također, kroz obuku moraju poznavati potencijalne izvore kontaminacije i koristiti higijenske rutine potrebne za sprječavanje širenja salmonele u objektu.

Koristite odgovarajuće postupke čišćenja i dezinfekcije

Čišćenje se može podijeliti na “mokro čišćenje” (za meso, povrće i mliječne proizvode) i “kemično čišćenje” (za hranu s niskim udjelom vlage).

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime