Suradnja Švedske s NATO-om

0
Rate this post

Suradnja s nečlanicama NATO-a kroz formalizirana partnerstva od kraja Hladnog rata postaje sve važnija za NATO i postala je dio temeljne misije Saveza.

NATO trenutno ima formalizirana partnerstva s 40 zemalja Europe, Sjeverne Afrike, Bliskog istoka i Azije. Te su zemlje dio triju regionalnih formata partnerstva, Partnerstva za mir (PFF), Mediteranskog dijaloga (MD) i Istanbulske inicijative (ICI). Brojne partnerske zemlje u Aziji nazivaju se globalnim partnerima, ali nisu dio nijednog formata partnerstva.
PFF i EAPR

Švedska surađuje s NATO-om od 1994. u okviru Partnerstva za mir (PFF). PFF je praktičan program suradnje između NATO-a i zemalja koje nisu članice NATO-a u Europi, središnjoj Aziji i južnom Kavkazu. PFF je postao posebno važan kao instrument za zemlje sudionice za koordinaciju, pripremu i uvježbavanje svojih snaga za međunarodne operacije upravljanja krizama.

PFF također ima svrhu promicanja sigurnosti

Svojim sudjelovanjem u PFF-u, Švedska želi pridonijeti izgradnji paneuropskog sigurnosnog sustava za stabilniju i sigurniju Europu. PFF je također važna komponenta za švedsko sudjelovanje u međunarodnim inicijativama za upravljanje krizama.

Temelj PFF-a je da svaka zemlja sama odlučuje u kojim područjima i na koje načine želi surađivati ​​s NATO-om. Stoga biramo iz Švedske sam opseg našeg sudjelovanja na temelju interesa Švedske.

Vježbe pod okriljem PFF-a provode se kontinuirano.

Jedna je svrha njih razviti sposobnost suradnje između snaga različitih zemalja, tako da mogu djelovati zajedno na učinkovit način u, na primjer, međunarodnim naporima za upravljanje krizama.

Na samitu u Walesu u rujnu 2014. uspostavljena su dva nova formata partnera:

Platforma interoperabilnosti – Cilj je uspostaviti okvir i strukturu za održavanje i daljnji razvoj suradnje s 22 partnerske zemlje (Armenija, Australija, Austrija, Azerbejdžan, Bahrein, Bosna i Hercegovina, Finska, Gruzija, Irska, s obzirom na smanjenje Međunarodni napori NATO-a). , Jordan, Kazahstan, Južna Koreja, Moldavija, Mongolija, Maroko, Novi Zeland, Srbija, Švedska, Švicarska, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Japan) koji sudjeluju u NATO operacijama. Fokus je na vojnoj suradnji i interoperabilnosti kroz postojeće instrumente i programe. Od zemalja partnera se očekuje da razvijaju svoju suradnju na individualnoj osnovi, prema potrebama i mogućnostima.

Partneri s proširenim mogućnostima – pet partnerskih zemalja (Švedska, Finska, Australija, Gruzija i Jordan) uključeno je u ovaj format. Svrha je da se ovim državama pojedinačno ponudi prilika za razvijenu i dubinsku suradnju s NATO-om, kako u smislu vojne suradnje, tako iu smislu dijaloga o obrambenoj i sigurnosnoj politici. Švedska i Finska blisko surađuju u nekoliko područja u okviru svojih partnerstava s NATO-om.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime