Sve što trebate znati o stablima citrusa i kako ih natjerati da prežive zimu

0
Rate this post

Je li moguće uzgojiti vlastito stablo limuna sijanjem sjemenki limuna?

Pa, za sadnice je općenito slučaj da se potomstvo razlikuje od matične biljke, budući da potomci nasljeđuju i genetski materijal “oca”. To znači da je cijepljenje jedini način za očuvanje različitih vrsta voća, što naravno vrijedi i za limun. Inokulacija podrazumijeva cijepljenje grančica tražene sorte na tzv. donore korijena, koji služe kao temelj za inokulaciju.

Iako je često moguće podići stabla iz sjemenki citrusa, obično prođe mnogo godina prije nego što stabla počnu davati plodove. Osim toga, ne može se biti siguran ni u količinu niti u kvalitetu ploda, jer nitko dosad nije testirao i izvještavao o kombinaciji gena dotičnih sadnica. Zanimljivo je, međutim, da se ponekad dogodi da biljke citrusa sa sjemenkama daju plodove iste sorte kao i matična biljka. Stoga se definitivno može isplatiti testirati se. Sjeme počinje klijati kada se ohladi (zato ih ostavite na 1–5 °C u povrtnom dijelu hladnjaka 14 dana).

  • Zasigurno ćete vidjeti kako sadnice limuna niču kroz zemlju, prema svjetlu.
  • A kad smo već kod svjetla, sjeme citrusa najbolje je sijati krajem veljače ili početkom ožujka, kada se osvjetljenje pojača, a dnevna temperatura ponovno počne rasti.
  • Vrijeme treba biti vedro i toplo, a temperatura klijanja stalna oko 21-25°C. Sadnicama je potrebno vrlo svijetlo mjesto za uzgoj.

Zimovanje Kao što možda već znate, može biti malo teško natjerati stabla citrusa da prežive zimu. Ljudi se često pitaju što mogu učiniti kako bi spriječili da stabla izgube lišće, što se često događa u kasnu zimu – i to uglavnom zbog lošeg upravljanja.

Razumijevanje stabla

Vrsta najbolje uspijeva u tropskoj i suptropskoj klimi, ali preživljava i u mediteranskoj klimi gdje temperatura može pasti na nulu ili malo ispod tijekom hladne sezone. Za njegu to znači da stablima citrusa treba puno svjetla, kako ljeti tako i zimi, baš kao što bi dobili u svom prirodnom okruženju.

Svjetlost i temperatura jednako su važni, jer su i pojedinačno i zajedno preduvjet za aktiviranje metabolizma stabala – a upravo to otežava brigu o stablima citrusa tijekom zime. Jednostavno rečeno, funkcionira ovako: što više svjetlosti stablo prima (koja pokreće fotosintezu), drvo mora postati toplije da bi postiglo dovoljnu brzinu metabolizma. Što više topline prima stablo (što povećava brzinu metabolizma), potrebno je više svjetla da bi fotosinteza bila dovoljna.

Ako stablo tijekom zime ne dobiva dovoljno svjetla, a metabolizam postaje prebrz zbog previsoke temperature (npr. ako je biljka u dnevnom boravku, a posebno ako je postavljena iza zavjese), stablo metabolizira više tvari nego što ih može proizvesti fotosintezom. Drugim riječima, troši sam sebe.

Ipak, biljku je pametno pustiti da prezimi na vrlo svijetlom mjestu gdje je temperatura malo niža (uključuje i zimska mjesta koja se ventiliraju zrakom koji nije ispod nule). To je zato što je čak i najsvjetlije mjesto na našim geografskim širinama poput mračne sobe u usporedbi sa svjetlosnim uvjetima u tropima, osobito zimi. Evo nekoliko brojki za one koji su zainteresirani. U veljači možete izmjeriti svjetlost od 190.000 do 210.000 Luxa usred dana na Zanzibaru. U isto vrijeme, u Njemačkoj je na otvorenom bilo možda 10.000 do 15.000 luxa, a u Švedskoj još nešto manje. Vrlo svijetla zimska rezidencija (kao što je mali staklenik ili oranžerija) često ne daje više od 10 000 Luxa.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime