Autobomba na kući hrvatskog političara u BiH

0
Rate this post

MOSTAR: Autobomba je uništila kuću Mladena Ivankovića u Širokom Brijegu, priopćile su lokalne vlasti. Auto koji je eksplodirao pripadao je tvrtki koju Ivanković vozi s bratom. Nije poznato je li netko ozlijeđen u napadu.

Braća Ivanković tvrde da iza bombardiranja stoji Hrvatska nacionalistička stranka HDZ.

Administracija UN-a u Bosni osuđuje napad

Ekstremisti su ponovno napali pristaše demokratskih vlasti, rekao je glasnogovornik UN-a Douglas Coffman.

Administracija UN-a (UNMIBH), koja nadzire policiju u federaciji, zatražila je od policije da provede temeljitu istragu.

Ranije istog dana, Coffman je obračunao s elementima policije koji su sudjelovali u nasilnim neredima prije vikenda. Izbili su sukobi s policijom i vojnicima SFOR-a dok su Hrvati nacionalisti pokušavali spriječiti da se banka, za koju se vjeruje da je gospodarska okosnica nacionalista, stavi pod upravu.

  • Prema našem mišljenju, policija ne samo da nije održavala red i zakon, nego je u nekim slučajevima bila odgovorna za potporu takozvanim spontanim demonstracijama, rekao je Coffman.
  • Bosanskohercegovačke vlasti optužile su u utorak hrvatske nacionaliste da su počeli osnivati ​​paravojne postrojbe u sklopu nastojanja da se bosansko-hrvatska federacija podijeli i dobije hrvatsku autonomiju.

Većina od 8.000 hrvatskih vojnika u zemlji nedavno je dezertirala u znak podrške zasebnoj hrvatskoj državi u Bosni

Kraljevina Jugoslavija za nas Hrvate nije bila nimalo zadovoljavajuća državna tvorevina. Novonastala država je zapravo poprimila oblik jake središnje sile u kojoj su Srbi imali najjači utjecaj. Osjećali smo se potlačenim. To što su stare povijesne regije, pa tako i Hrvatska, podjelom carstva na 33 regije izgubile politički značaj, bio je još jedan zastoj za nas. Sada se, ako je moguće, hrvatska neovisnost osjećala još važnijom nego prije.

Naše nezadovoljstvo aktualnom vlašću 1934. dovelo je do toga da je fašistička hrvatska ekstremistička skupina, ustaše, bila prisiljena ubiti srpskog kralja kako bi privukla pozornost koja bi mogla dovesti do radikalne promjene hrvatskog pitanja. Mi obični Hrvati nismo suosjećali s tim djelom, ali smo mogli razumjeti ustašinu frustraciju.

Kada je Hrvatska 1939. postala samoupravna (iako ne samostalna), mnogi od nas su se nadali boljim vremenima. Ali srpski utjecaj na Hrvatsku bio je i dalje prevelik pa se naše nezadovoljstvo nije moglo utažiti. Drugi svjetski rat bio bi crno razdoblje u našoj povijesti.

Kada je Jugoslavija bila prisiljena odustati od svoje neutralnosti u vezi s okupacijom zemlje od strane nacističke Njemačke i drugih sila, to je imalo ozbiljne posljedice za nas Hrvate. Hrvatska i Bosna i Hercegovina sada su proglašene Nezavisnom Državom Hrvatskom. To je svakako značilo neki oblik samostalnosti, ali to ne bi bila državna tvorba pod našim uvjetima. Nacistička Njemačka prvo je pokušala surađivati ​​s vodećim hrvatskim političarima na upravljanju novom državom, ali su oni odbili. Bolje je išlo kada su htjeli surađivati ​​s ekstremističkim nacionalističkim ustašama, koji su težili stvaranju Hrvatske samo za Hrvate.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime