Osumnjičeni za zločin

0
Rate this post

Što se događa ako se sačini policijsko izvješće gdje ste navedeni kao osumnjičeni za kazneno djelo?

Po sastavljanju policijskog izvješća ocjenjuje se ima li razloga za vjerovanje da je kazneno djelo počinjeno i treba li se pokrenuti kriminalističko istraživanje, prethodna istraga.
Preliminarna istraga

Prethodnu istragu vodi voditelj prethodnog istraživanja

To može biti policajac ili tužitelj.

Istraga se mora provesti na objektivan način. To znači da se moraju uzeti u obzir ne samo okolnosti koje su vam štetne, već i okolnosti koje su vam povoljne. Morate pribaviti dokaze koji vam idu u prilog.

Polazi se od toga da prevladava povjerljivost informacija uključenih u preliminarnu istragu.

Voditelj pretistražnog postupka može odlučiti da se predistraga zatvori. To se događa, primjerice, kada se kazneno djelo ne može dokazati ili kada se tijekom istrage pojavi informacija koja dovode do ocjene da ono što se dogodilo nije kazneno.

Što se otkrije tijekom predistražnog postupka i što je važno kako bi se moglo dokazati da je kazneno djelo počinjeno i tko sastavlja u zapisnik o predistražnom postupku. Ako prethodnu istragu vodi policijski službenik, predmet se predaje tužitelju. Ako se kazneno djelo može dokazati, tužitelj u ovoj fazi odlučuje o procesuiranju ili, ako postoje uvjeti, o propuštanju kaznenog progona ili izdavanju kaznene zabrane. Ako se izda kaznena zabrana, dokumenti se šalju izravno u vaš dom kao osumnjičeniku. Slučaj tada ne ide na sud. Ako tužitelj odluči pokrenuti kazneni progon, tužba se podnosi okružnom sudu.

Ispitivanje od strane policije

Prije nego što vas osumnjičeni za kazneno djelo ispita policija, policija je često već ispitala tužitelja, osobu koja je bila žrtva navodnog kaznenog djela. Policija je također možda ispitivala svjedoke i radila na osiguravanju tehničkih dokaza.

Ako ste pozvani na ispitivanje, bit ćete pozvani pismom, telefonom ili SMS-om. Ako je do vas kao osumnjičenika teško doći ili ako vam je poziv dvaput poslan, a da niste čuli od vas, može vas pokupiti policija. Stoga je važno da se obratite policiji ako niste u mogućnosti doći u vrijeme navedeno u pozivu.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime