Koliko često policija koristi vatreno oružje?

0
Rate this post

Odgovori na uobičajena pitanja o policijskoj upotrebi vatrenog oružja.
Koliko je uobičajeno da policija puca iz vatrenog oružja?

Policija godišnje obavi oko 1,4 milijuna intervencija, od kojih se većina izvodi bez ikakve sile. U vrlo malom broju ovih incidenata, druga strana predstavlja tako ozbiljnu prijetnju da je potrebno koristiti vatreno oružje.

U 2020. godini policija je pucala iz mitraljeza u 21 incident. U 15 incidenata policija je ispalila hice upozorenja u pokušaju da prekine prijeteću ili nasilnu situaciju.

Svaki takav slučaj je tragičan za sve uključene i naravno nešto što policija želi izbjeći najduže. Ali zakonodavstvo je policiji dalo pravo na korištenje vatrenog oružja, au nekim je situacijama smrtonosno nasilje neizbježno za policajca koji intervenira kako bi zaštitio druge ili zaštitio sebe.

Nažalost, u posljednjih deset godina povećao se broj ljudi koji su poginuli u vezi s policijskom paljbom.

Što policija čini da izbjegne pucnjavu?

Osnova za policiju je da pokuša riješiti situacije razgovorom s uključenima koliko god je to moguće. U velikoj većini intervencija policija uspijeva. Čak iu vrlo prijetećim i opasnim situacijama policija nastoji koristiti verbalnu komunikaciju prvenstveno za rješavanje sukoba, ponekad i uz pomoć posebno obučenih pregovarača.

Policijski službenici su osposobljeni za komunikaciju, mentalnu pripremu i sposobnost brzog donošenja odluka u različitim situacijama. Policija se praktički osposobljava i za korištenje fizičkih tehnika, odnosno različitih zahvata kako bi se mogla kontrolirati osoba.

No, ponekad je prijetnja toliko ozbiljna da zahtijeva od policije korištenje jednog od oruđa koje policija ima za upotrebu sile – lisice, pendreke, biber sprej ili vatreno oružje.

Zašto policija ne puca uvijek u nogu?

U nekim situacijama policija će možda morati pucati izravno u gornji dio tijela kako bi zaštitila druge ili sebe, na primjer od napadača na maloj udaljenosti. Juriti desetak metara s, primjerice, nožem u ruci, iznimno je brzo, a udariti nogu može biti vrlo teško. Također nije vjerojatno da će udarac u nogu odmah zaustaviti napadača. Iako je vatreno oružje vrlo moćna sila, nije sigurno da će čak i pogodak u gornji dio tijela odmah zaustaviti napadača.

Zašto policija umjesto toga ne koristi oružje za električni udar?

Unutar Policijske uprave u tijeku je eksperiment s električnim udarnim oružjem od 2018. do 2021. u pet lokalnih policijskih područja u Švedskoj. Pozitivna iskustva iz probnog razdoblja značila su da je Policijska uprava donijela odluku o osposobljavanju i opremanju policijskih službenika elektrošokovnim oružjem od 2022. godine.

S elektrošokovnim oružjem policija tako dobiva dodatnu pomoć za korištenje u prijetećim situacijama, ali neće moći nadomjestiti potrebu za vatrenim oružjem u svim situacijama.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime