Naglo se povećao broj zatvorenih kriminalističkih istraga: “Prestajem prijavljivati ​​slične prijetnje”, kaže Eva nakon što je istraga o prijetnjama smrću zatvorena

0
Rate this post

Tijekom posljednjih deset godina naglo se povećao broj zatvorenih kriminalističkih istraga. Spotlight je prošao tisuće odluka o zatvorenim kriminalističkim istragama kako bi vidio što stoji iza toga. Istrage o nezakonitim prijetnjama i sumnji na tešku krađu odustaju jer koštaju previše. Zamjenik državnog odvjetnika smatra da policija sada zatvara ranije završene istrage.

U petak, 31. svibnja 2019., Eva Tawasoli, lokalna političarka Zelenih, napisala je na Twitteru da bi se u školama trebalo smanjiti obvezno učenje švedskog jezika.

Sljedeći dan primi e-mail.

“Pucam te u potiljak tako da ti pogled odleti u šumu sljedeći put kada se na patetičan način pokušaš suprotstaviti švedskom podučavanju u Finskoj!”, stoji u mailu (prevedeno s finskog).

Tawasoli prijavljuje e-mail policiji.

– Mislila sam da, kada je riječ o ovako ozbiljnoj prijetnji, policija istražuje stvar i da počinitelj bude priveden pravdi, kaže ona.

“Ne mogu gubiti vrijeme i energiju”

To nije slučaj.

Nekoliko tjedana kasnije istraga o nezakonitim prijetnjama je zatvorena, a prema preliminarnoj istrazi policija nije poduzela ništa da se otkrije tko je poslao e-mail prijetnje.

U odluci o zatvaranju istrage stoji da je za otkrivanje tko stoji iza prijetnje potreban međunarodni zahtjev za pravnu pomoć. Tužitelj piše da prethodna istraga u ovom slučaju košta više od ostvarene koristi. Ni važan javni ili privatni interes ne zahtijeva kazneni progon, navodi se u odluci.

– Čim sam pročitao dopis policije, pomislio sam da više nikada neću policiji prijaviti slične prijetnje. Ne mogu gubiti vrijeme i energiju jer policija još uvijek nema resurse da me podrži, kaže Tawasoli.

Mislio sam da, kada je riječ o tako ozbiljnoj prijetnji, policija to istražuje

E-pošta Tawasoliju poslana je putem poslužitelja e-pošte koji omogućuje potpunu anonimnost. Prema riječima stručnjaka Središnje kriminalističke policije, slične prijeteće e-poruke teško je istražiti, ali nije nemoguće.

Broj koji je zatvoren utrostručio se u deset godina

Nekoliko zločina za koje je preliminarna istraga zatvorena dogodila se na internetu. Riječ je o prijevari, iznudi ili porukama prijetnje i mržnje.

To se pojavljuje kada Spotlight prođe kroz tisuće odluka o zatvorenim istragama u uredu tužitelja u Helsinkiju, Espoou i Porvoou.

U 2019. godini donesena je odluka da se zatvori ili ograniči oko 17.000 kaznenih istraga diljem zemlje. To je oko četiri posto od broja kaznenih djela prijavljenih policiji u 2019. godini.

Zakon govori o ograničavanju prethodne istrage, ali u praksi to znači da je istraga zatvorena. Odluku donosi tužitelj na prijedlog policije.

Broj sličnih odluka neznatno je pao od 2018. do 2019. No, velika je slika da se broj istraga koje su zatvorene naglo povećao. Godine 2009. broj je bio otprilike 6.600.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime