Brze mjere i timski rad pomogli su u rješavanju pljačke u Viki

0
Rate this post

Budući da su policijske patrole uspjele brzo osigurati tragove i započeti ispitivanja, policija je uspjela brzo nastaviti s pljačkom koja je izvedena u Viki izvan Faluna u prosincu. Sada su pali.

Oko 10 posto istraženih pljački u Švedskoj riješeno je 2019. godine, prema Vijeću za prevenciju kriminala. Pljačke je teško istražiti jer može biti teško pronaći svjedoke i dokaze koji mogu osuditi počinitelja. Nije to bio slučaj s pljačkom u Viki.

29. prosinca 2020. muškarac je napustio Hemköp u središnjem Falunu i ukrcao se na autobus za Viku, selo nedaleko od Faluna. Autobus je bio manjeg modela i muškarac je primijetio dvije osobe koje nije prepoznao koje su ušle u autobus.

Kad je ušao u autobus u Viki, njih dvojica su ga slijedila, sustigla i oborila ga

Otimaju mu oko 10.000 kruna u gotovini, dva mobitela te snus i cigarete. Čovjek u tom trenutku misli da će umrijeti. Razbojnici bježe s mjesta događaja, a muškarac odlazi kući i zove policiju.

Dvije patrole brzo su na nogama. Jedna patrola ispituje vozača autobusa i žrtvu. Između ostalog, doznajete da je jedan od razbojnika Swishom platio autobusne karte i tako došao do broja telefona. Tragovi su osigurani i u autobusu u kojem su sjedili osumnjičeni u obliku ispljuvanog burmuta.

Druga patrola odlazi u Hemköp i osigurava nadzorne snimke na kojima pet osoba primjećuje da tužitelj svoje kupnje plaća gotovinom na blagajni. Osiguravanjem imena putem Swish plaćanja na jednom osumnjičenom i DNK pogocima iz burmuta na drugom, netko bi mogao brzo napredovati u istrazi.

– Zahvaljujući vrlo dobrim i u mojim očima ključnim dalekosežnim mjerama iz prve ruke od strane patrola koje su upozorene na mjesto događaja, uspjeli smo prilično brzo ući u trag i identificirati počinitelje, kaže Per Solfbergs, istražitelj lokalnog policijskog područja Falun .

Pet osoba sa nadzornog filma uhićeno je i pritvoreno. Četiri osobe su kasnije uhićene

Istraga je bila komplicirana činjenicom da je trebalo proći veliku količinu materijala u obliku popisa poziva, SMS prometa, Swish transfera, prijenosa računa i još mnogo toga. To je trebalo sastaviti kako bi se otkrilo kako su se osumnjičenici međusobno kontaktirali prije i nakon zločina.

– Vidjeli smo da su osumnjičeni jedni drugima slali SMS poruke i objašnjavali gdje čekaju negdje nakon pljačke. Također su jedni drugima poslali upute, gdje autobus negdje ide i gdje dvojica pljačkaša čekaju da ih pokupe.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime