Nestali su limovi vrijedni 8700 eura – preskupi za istragu

0
Rate this post

Gdje je onda granica kada zločin košta previše za istragu?

Zakon navodi da troškovi daljnje istrage moraju biti u jasnom nesrazmjeru s prirodom predmeta koji se istražuje i mogućom sankcijom koja se očekuje.

Unatoč činjenici da je vrijednost za koje se sumnja da je otuđena roba tisućama eura, istraga se ipak može zatvoriti iz troškovnih razloga. Prikazuje sumnju na tešku krađu u Raseborgu.

Muškarac je na stečajnoj dražbi kupio 11 limova širine nekoliko metara i dužine 12 metara, no kada je kasnije došao za njima, njih više nije bilo. Vrijednost lima bila je 8.680 eura.

Prema preliminarnoj istrazi, na aukciji je sudjelovalo 15 do 16 osoba. Čovjekove limene ploče bile su označene plavom bojom. Policija je u očevidu saslušala dvije osobe, no nitko od kupaca nije saslušan.

U odluci o zatvaranju istrage stoji da je policija mogla čuti kupce, ali da daljnja istraga košta previše. Spotlight kontaktira čovjeka koji se riješio svog tanjura. Uznemiren je što je istraga zatvorena, ali ne želi s njime razgovarati.

“Mi radimo opću procjenu svakog pojedinačnog slučaja”

Nestali su limovi vrijedni 8700 eura – preskupi za istragu

– Neki od kupaca su prodali svoj dio na skupljanje otpada ili drugo, tako da je tamo bilo blizu 30 ljudi koje smo mogli ispitati. To znači 30 sati ispitivanja, koja po svoj prilici neće dati odgovor, kaže Sjöholm.

Odakle dolazi broj 30? U odluci se navodi da je kupaca bilo 15-16.

– To je procjena. Smatram da nije proporcionalno ispitivati ​​30 sati bez pribavljanja dokaza koji idu u prilog preliminarnoj istrazi.

Ali ne možete znati što je krajnji rezultat prije nego što čujete ljude?

– Ne i zato sam s najvećom vjerojatnošću rekao na temelju iskustva policije u sličnim slučajevima. Kao što sam rekao, mi radimo opću procjenu svakog pojedinačnog slučaja iu ovom slučaju, ja sam napravio ovu procjenu.

Nestali su limovi vrijedni 8700 eura – preskupi za istragu

U slučaju krađa gdje nitko nije odmah uhićen i gdje žrtva ne zna identitet lopova, policija rješava sve manje slučajeva. To pokazuje statistika Nacionalnog policijskog odbora.

U 2019. godini otkupljeni udio iznosio je 8,20 posto u cijeloj zemlji. Omjer varira između različitih policijskih okruga.

U Laponiji i Ostrobothniji policija je riješila preko 14 posto, dok je policija u Helsinkiju i istočnoj Uusimai riješila samo oko 4,5 posto prijavljenih krađa gdje identitet osumnjičenika nije unaprijed poznat.

Unatoč ograničenim mogućnostima policije za rješavanje sličnih slučajeva, Antti Leppilahti iz Nacionalnog policijskog odbora naglašava da se uvijek isplati podnijeti policijsko izvješće.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime