Policija ne uspijeva riješiti zločine iz mržnje na internetu

0
Rate this post

Izvještaji koji nestaju, nedostaci u istragama i velike razlike među regijama u tome kako policija uspijeva istraživati ​​zločine iz mržnje. Nedavna studija o radu policije s zločinima iz mržnje na internetu pokazuje ozbiljne nedostatke u radu policije.

Ograničava demokratski razgovor

Zločini demokracije i mržnje mogu uključivati ​​poticanje protiv etničkih skupina ili izražavanje uvreda ili prijetnji pojedincima ili osobama s, na primjer, političkim zadacima.

– Mržnja na internetu ograničava demokratski razgovor i stvara nesigurnost. To je ozbiljno i za pojedince i za društvo u cjelini. Stoga postoje jaki razlozi za djelovanje protiv kriminalne cyber-mržnje, ističe Stefan Holgersson.
Ističe i da mržnja na internetu može dovesti do procesa radikalizacije kod pojedinaca, da izražena mišljenja za primatelja postaju “istine”. Stefan Holgersson spominje, na primjer, Andersa Breivika u Norveškoj i Antona Lundina Petterssona u napadu na školu u Trollhättanu.

– Najčešće je riječ o izjavama ljudi koji bijelu rasu i zapadnu kulturu doživljavaju kao superiorne. Ali postoji i opsežan problem bijesa i mržnje između i unutar drugih etničkih i vjerskih skupina u Švedskoj.

Konkretni prijedlozi za promjene

Izvješće također pokazuje pozitivne primjere iz policijskih regija u kojima rukovanje dobro funkcionira. Ističe se da postoje dobre mogućnosti za rješavanje znatno više zločina iz mržnje na internetu te da bi bilo moguće odmah povećati udio prijava koje idu u kazneni progon za 50 posto. Izvješće predstavlja niz konkretnih prijedloga za promjene koje bi mogle brzo poboljšati rad policije protiv zločina iz mržnje na internetu.

– Ima policije i tužitelja koji imaju veliki angažman i dobre sposobnosti da se bave ovom vrstom predmeta. Njihove radne metode lako bi se mogle proširiti na druge regije, kaže Stefan Holgersson.

“Ne želim osjećati nedostatke”
Ali sumnja hoće li to biti učinjeno.

– Uprava policije ne želi osjećati nedostatke, oni bivaju smijenjeni i umjesto toga daju dojam da posao funkcionira. Na primjer, bit će zanimljivo vidjeti kako će ovo izvješće biti primljeno. Hoće li uprava policije prihvatiti kritike i raditi na poboljšanju ili će uložiti najviše truda u obranu brenda? Nažalost, bojim se da se snaga stavlja na marku, to se obično događa. No, nadamo se da će novi načelnik nacionalne policije imati drugačiji stav.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime