Nada umire posljednja

Autoškole uvode tečaj znakovnog jezika za vozače BMW-a u nadi da će naučiti čitati prometne znakove

Vozači luksuznih bavarskih limuzina obično se ne obaziru na prometne znakove, a autoškole će pokušati ispraviti taj propust.

Godinama se analizira zašto takvi vozači ignoriraju znakove, no uzrok još uvijek nije poznat. Autoškole će zato probati posve novi pristup i početi održavati tečajeve znakovnog jezik kako bi doprijeti do vozača. Neki teoretičari prometa tvrde da taj potez možda neće biti djelotvoran jer bavarski luksuzni automobili imaju stakla protkana filterom koji lomi svjetlost tako da vozači gledaju svijet oko sebe s visoka.

Zbog toga smatraju da se pravila na njih ne odnose pa ignoriraju znakove, a često odlaze i s mjesta nesreće uz objašnjenje da se njih to ne tiče i da oni nemaju vremena.

- Vožnja BMW-a je transcendentalno iskustvo koje si obični smrtnici ne mogu niti predočiti. Kada sjedneš za volan, imaš osjećaj kao da svijet oko tebe nestane i usredotočen si samo na dostizanje brzine od 100 kilometara na sat za manje od šest sekundi. Postoje mnogi koji žele narušiti taj osjećaj svojim sporim automobilima i tromim tijelima koja bacaju na naše haube pa se mi vozači BMW-a često osjećamo progonjeno - objašnjava Mate Svila, ponosni vozač bembure.

Ipak, optimisti iz autoškola nadaju se da će im znakovni jezik objasniti što znači srednji prst kojeg im stalno pokazuju ostali sudionici prometa pa možda sami osvijeste kako se zapravo ponašaju.

Fotografija
Navigator84/Wikimedia Commons

Facebook komentari