daj euro

Plenković uvodi euro kako bi se Hrvati privikli na valutu prije nego odsele u Njemačku ili Irsku

Osim privikavanja, Plenković navodi kako Hrvatima često uzimaju velike provizije kada mijenjaju kune u inozemstvu pa im se to malo ušteđevine prije istopi.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković najavio je uvođenje eura koji će zamijeniti dosadašnje hrvatske kune. Kao glavi razlog tom potezu premijer navodi kako će uvođenjem eura priviknuti hrvatske građane na tu valutu prije njihove emigracije u Njemačku ili Irsku.

"Našim ljudima je teško kad odsele u Njemačku ili Irsku priviknuti se na plaćanje eurima jer su im u glavi cijene definirane u kunama. Osim toga nerijetko plaćaju velike provizije u njemačkim ili irskim mjenjačnicama , pa ono im se ono malo ušteđevine brzo istopi", argumentirao je ovaj potez Vlade premijer Plenković na izlaganju u hotelu Westin.

Dok je uvođenje eura kod hrvatskih građana izazvalo miješane reakcije, poznati hrvatski povjesničar i gradonačelnik Zagreba Zlatko Hasanbegović smatra kako se ukidanjem kune odriče poveznice s najljepšim razdobljem nezavisne hrvatske povijesti od '41. do '45-te godine, razdobljem u kojem su u Slavoniji bili kampovi a Dalmacija je bila briga Talijana. 

Fotografija
Mato Filipović

Facebook komentari