Sadržaj
Manjak FFA povezan je sa simptomima suhe kože.
Nedostatak PUFA u prehrani adolescenata tijekom adolescencije uzrokuje promjene karakteristične za akne; sebum postaje manje tekući, što dovodi do opstrukcije žlijezda lojnica i stvaranja mitesera, a tijekom daljnjih reakcija – upale. Mijenja se pH kože, što može povećati kolonizaciju bakterija i gljivica i, posljedično, uzrokovati upalu itd.
Osim toga, treba obratiti pozornost na blagotvorno djelovanje omega-3 kiselina u slučaju upalnih promjena izazvanih UV zračenjem. Pokazalo se da EPA i DHA mogu značajno smanjiti proupalne tvari koje se oslobađaju pod utjecajem ultraljubičastog svjetla. Stoga djeluju zaštitno, smanjuju posljedice opeklina od sunca, istovremeno aktiviraju procese popravljanja i smiruju iritacije.
Trenutno se također preporuča korištenje oralnih pripravaka PUFA – dodataka prehrani – posebno s omega-3 kiselinama, uklj. za poboljšanje stanja kože. Njihova primjena rezultira poboljšanjem parametara kože kao što su: hidratacija, elastičnost, gustoća, hrapavost i otpornost na umor.
Uloga povrća i voća
Povrće je dobar izvor vitamina i minerala, a kao što je već spomenuto, ima nisku energetsku gustoću i sadrži puno dijetalnih vlakana.
Prilikom konzumacije voća, međutim, imajte na umu da ono sadrži puno jednostavnih šećera, pa se preporuča uzimati 1 porciju voća dnevno, po mogućnosti u svježem i čvrstom obliku. U usporedbi sa sokovima i napitcima, voće sadrži više vlakana, a – kako je poznato iz Houchinsovog istraživanja – značajno smanjuju osjećaj gladi, uzrokuju manju potrošnju energije tijekom dana i smanjuju veličinu porcija konzumiranih obroka.
- Dvanaestogodišnja prospektivna studija pokazala je da visoka konzumacija voća i povrća među sredovječnim ženama sprječava pretilost i debljanje povezano s dobi.
- Povrće i voće također su vrlo važan izvor antioksidansa, tvari koje usporavaju proces starenja i učinkovito uklanjaju slobodne radikale.
Prehrana bogata voćem i povrćem bogata je mnogim vitaminima, uključujući vitamin C, koji prirodno jača kapilare u koži, što poboljšava njezinu oksigenaciju i prehranu. Jačanje stijenki krvnih žila jedan je od učinaka vitamina C, također poboljšava mikrocirkulaciju, sprječava širenje krvnih žila, podupire proizvodnju kolagena i sprječava oštećenje stanica.
Hidratacija i njeni izvori
- Njegovi izvori su voće: crni ribiz, agrumi, šipak, kao i povrće: crvena paprika, rajčica, peršin, cvjetača, prokulica, brokula.
- Važan vitamin je i vitamin K. Sadrži ga zeleno i lisnato povrće: špinat, zelena salata, kupus, brokula i voće, poput breskve i avokada. Sudjeluje u procesu formiranja vezivnog tkiva.
- Beta-karoten, čiji su izvor žuto i narančasto povrće i voće, nakuplja se u koži, ima sposobnost vezanja kisikovih radikala i sprječava oštećenja kože uzrokovana UVA-om.
Odgovarajuća hidratacija tijela bitan je čimbenik pravilnog funkcioniranja tijela; O tome svjedoči i činjenica da voda čini oko 70% tijela. Njegov nedostatak dovodi do dehidracije organizma, izaziva osjećaj slabosti, vrtoglavice, smanjuje tjelesnu učinkovitost, dugoročno može dovesti do razvoja bubrežnih kamenaca, raka dojke, raka debelog crijeva, pretilosti kod djece i adolescenata, te smetnji. u radu žlijezda slinovnica.
Blog