Sadržaj
Mehanizam je jednostavan i omogućuje nam razumijevanje kriterija koji je inspirirao razne dijete poput visokoproteinskih, niskokaloričnih itd., kao i razlog njihovog neuspjeha. Evo, u suštini, i rečeno na pojednostavljen način, što se događa:
- imamo vrlo bogat obrok šećerima koji idu u probavni trakt;
- velika količina glukoze (šećera) brzo prolazi u krv kroz crijevnu stijenku;
- gušterača shvaća da u krvi ima više glukoze nego što je normalno: požuruje slati inzulin u cirkulaciju proporcionalno pristiglom šećeru;
- inzulin prenosi glukozu u jetru i mišiće; ako ga je previše za konzumiranje, ostavlja ga
- kao rezervu, pretvara se u mast; tako brzina glukoze u cirkulaciji brzo pada;
- ali gušterača ubrzo shvaća da je krv postala siromašna glukozom: odmah šalje glukagon u cirkulaciju koji preuzima masnoću koju je inzulin pohranio, pretvara je natrag u glukozu i vraća u cirkulaciju;
- nažalost, glukagon nas također čini gladnim i navodi nas da jedemo natrag čak i ako smo to nedavno učinili. Tako se proizvodi nova glukoza;
- siromašna gušterača shvaća da je razina glukoze opet previsoka i šalje još jedno lijepo opterećenje inzulina natrag u krv…
Ovako nastala masnoća nakuplja se uglavnom na trbušnom pojasu: klasična silueta jabuke.
Tako se pokreće začarani krug: opet puno inzulina, a zatim puno glikogena u stanicama: ove, opterećenje za opterećenjem, nakupljaju šećer i pretvaraju ga u masnoću. A ovdje imamo prekomjernu težinu ili pretilo.
Ako ovaj ples glukagon-inzulin potraje predugo, gušterača se umori; prolazi kroz progresivni funkcionalni pad stanica odgovornih za proizvodnju inzulina, s porastom glikemije natašte (IFG). Jetra je, sa svoje strane, prepuna da bi omogućila unos nove glukoze.
A to su osnova za nastanak dijabetesa tipa 2 i inzulinske rezistencije.
U ovom trenutku postavlja se pitanje: “što uzrokuje porast inzulina?”. A odgovor je obavezan jer može biti vrlo koristan. Čimbenici koji određuju povećanje inzulina su sljedeći:
1) jednostavni ugljikohidrati (šećeri, med, sirupi) uzrokuju najveći porast;
2) složeni ugljikohidrati (osobito ako se jedu sami) podižu inzulin, čak i malo manje od jednostavnih;
3) gušterača proizvodi inzulin na početku obroka. Možemo reći da ima pamćenje od 20 sati. Zapravo, količina inzulina koju proizvodi svakim novim obrokom ovisi o onoj proizvedenoj u posljednjih 20 sati. Dakle, što ste više ugljikohidrata pojeli u zadnjih 20 sati, više će se inzulina proizvoditi tijekom tog obroka;
4) iz toga proizlazi da je, nakon posebno bogatog obroka, bolje biti prilično lagan 20 sati, ako ne i postiti dan. Iz istog je razloga kontraindicirano jesti šećere i ugljikohidrate iz blizine: na taj način dobivamo da se svaki put povećava količina proizvedenog inzulina… možda za smiješne zalogaje. Konzumiranje 150 g ugljikohidrata odjednom proizvodi manje inzulina nego što je podijeljeno u 3 puta tijekom razdoblja od 3 sata;
Blog