Desni portali pozivaju na bojkot chetnika thompsona jer je obradio chetnich

0
Rate this post

Općenite informacije

Pretilost – Vijesti

3.10.2022. – Svjetski dan pretilosti 2022

18. svibnja 2017. – Unatoč stupnju pothranjenosti koji postoji na planeti, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) pretilost predstavlja jedan od glavnih javnozdravstvenih problema u svijetu. Suočavamo se zapravo s pravom globalnom epidemijom koja se širi u mnogim zemljama i koja u nadolazećim godinama može uzrokovati vrlo ozbiljne zdravstvene probleme u nedostatku hitne akcije.

Prekomjerna težina je stanje koje karakterizira prekomjerno nakupljanje tjelesne masti, općenito zbog nepravilne prehrane i sjedilačkog načina života. Prehrana i tjelesna aktivnost ponašanja su pod snažnim utjecajem društvenih, ekonomskih i kulturnih uvjeta.

Razotkrivanje prilično uobičajene zablude, pretilost nije “problem bogatih”.

Ili barem ne samo to: socio-ekonomski najnepovoljniji slojevi stanovništva teže konzumiraju više mesa, masti i ugljikohidrata, a ne voća i povrća, te manje vode računa o svom imidžu i fizičkom zdravlju. -biće.

  • Na psihološkoj razini, pretilost može potpuno poremetiti život osobe: oni koji su pretili često su izolirani i podvrgnuti stvarnoj društvenoj stigmatizaciji, što otežava svaku vrstu socijalizacije. Konkretno, djeca s prekomjernom tjelesnom težinom sklona su razvijanju teškog odnosa sa svojim tijelima i vršnjacima, što rezultira izolacijom, što često rezultira daljnjim sjedilačkim navikama.

Genetska komponenta pretilosti pronađena je u nekoliko studija; međutim, s obzirom na multifaktorijalnu prirodu pretilosti, vjerojatno je da postoje i kombinirani genetski čimbenici koji mogu pogodovati ili ne sposobnost mršavljenja i održavati je niskom.

Pretilost kao faktor rizika

Pretilost i prekomjerna tjelesna težina stanja su povezana s prijevremenom smrću i danas su univerzalno prepoznati kao čimbenici rizika za glavne kronične bolesti. Posebno ozbiljan problem je pojava pretilosti kod djece i adolescenata, koji su od djetinjstva izloženi poteškoćama s disanjem, problemima zglobova, smanjenoj pokretljivosti, ali i probavnim i psihičkim smetnjama.

Nadalje, oni koji su pretili u djetinjstvu često su pretili čak i kao odrasli: stoga se povećava rizik od ranog razvoja kardiovaskularnih čimbenika rizika (hipertenzija, koronarna bolest srca, srčani udar) i stanja poremećenog metabolizma, poput dijabetesa tipa 2 ili hiperkolesterolemije. .

Indeks tjelesne mase

Razotkrivanje prilično uobičajene zablude, pretilost nije "problem bogatih".Pretilost se definira kao prekomjerno nakupljanje tjelesne masti u odnosu na nemasnu masu, u smislu apsolutne količine i distribucije u određenim točkama tijela. Mjerenje raspodjele tjelesne masti može se provesti različitim metodama, od mjerenja kožnih nabora, do omjera opsega struka i bokova, ili sofisticiranijim tehnikama kao što su ultrazvuk, CT ili magnetska rezonancija .

Klasifikacija populacije na temelju težine vrši se pomoću indeksa tjelesne mase (Bmi = indeks tjelesne mase, prema američkoj definiciji), koji se smatra najreprezentativnijim za prisutnost viška tjelesne masti. Bmi se izračunava prema sljedećoj formuli:

Postoje, naravno, razlike vezane uz spol: s istim BMI: žene obično imaju više tjelesne masti od muškaraca, kao i starije osobe u usporedbi s mladima. Nadalje, oni sportske građe moći će preciznije vagati zahvaljujući visokorazvijenoj mišićnoj masi, ali stoga ne spadaju u kategoriju prekomjerne težine ili pretilosti.

Za osobe mlađe od 19 godina, krivulje rasta WHO-a i granične vrijednosti koje preporučuje Međunarodna radna skupina za pretilost (IOTF) koje uzimaju u obzir dob i spol koriste se za klasifikaciju statusa težine.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime