Prljavo kazalishte obradilo marinu i posvetilo ju uhienju lovri merzel

0
Rate this post

Dijagnostički priručnik za mentalne poremećaje (najnovija verzija: DSM 5) također uključuje Picu i poremećaj ruminacije koji su mnogo rjeđi u kliničkoj praksi, dok ne uključuje pretilost koju mnogi psiholozi i psihijatri smatraju poremećajem prehrane i hranjenja. o tome ćemo kasnije.

Anoreksija nervoza

Najpoznatiji oblik poremećaja hranjenja, prvi identificiran kao autonomni nozografski entitet, je anoreksija, sada nazvana Nervosa, nekoć i mentalna kako bi se naglasila njezina suštinski psihološka priroda. Anoreksija je prvenstveno povezana s neopravdanim, kao ogorčenim, strahom od debljanja i obično pogađa ženski spol.

Ako slučajno osoba koju poznajete izgleda kao djevojka s Modiglianijevog portreta s lijeve strane, ali kad se pogleda u ogledalo kaže da se više-manje vidi kao jedan od likova na Boterovoj slici s desne strane, vjerojatno pati i bi dobro se brinuti.

Strah od debljanja danas je vrlo čest, ne samo kod tinejdžera. Proizvodi koji obećavaju da ćete smršaviti zauzimaju, zapravo, znatan prostor u oglašavanju, kao i u ljekarnama. Međutim, ono što razlikuje anoreksično stanje jesu posebni načini na koje se manifestira strah od debljanja.

Mirna, petnaestogodišnja kći liječnika, znala je kompetentnije od svog oca raspravljati o metabolizmu i znala je kalorijski sadržaj svake namirnice, kao i vrstu i količinu tjelesne aktivnosti potrebne za njezino odlaganje.

Fokus na sve što se odnosi na hranu i prehranu, u svim njezinim aspektima, bio je sveprisutan.

Iako pojam anoreksija znači ‘nedostatak apetita', u stvarnosti nije i termin je neprikladan čak i ako se sada ustalio. Mirna, koja je zapravo tvrdila da nema apetita, zapravo se borila protiv želje za jelom. Skriveni strah od njezina mogao bi se manje-više izraziti ovim riječima: ako se pustim jesti, onda nikad ne prestajem. Mirna je uživala u kuhanju, pripremanju kolača i slastica kojima su se obitelj (osobito njezin mlađi brat) bila prisiljena hraniti u zamjenu za njezinu predanost da se potrudi da jede malo više.

  1. Fokus na sve što se odnosi na hranu i prehranu, u svim njezinim aspektima, bio je sveprisutanTema Modiglianijeve slike je djevojka jer, kako je rečeno, tipično iako ne nužno, anoreksija mnogo češće pogađa ženski spol.
  2. U svojim tipičnim oblicima nastaje na početku puberteta ili u adolescenciji. Rijeđe zahvaća muškarce (u omjeru koji varira od 1:6 do 1:10 u različitim studijama), djecu ili odrasle.
  3. Prvi put opisana u Europi, danas je raširena u svim zapadnim zemljama i u Japanu, zajedno s bulimijom.
  4. Ako želite saznati više o ovoj temi, preporučujemo da pročitate ovaj članak.

Bulimija nervoza

poremećaji prehrane: bulimija nervoza

Bulimia Nervosa kao autonomna nozografska cjelina rođena je puno kasnije od anoreksije, točnije 1980. godine prvim izdanjem DSM 3, koji je očito svrstava u skupinu poremećaja hranjenja. Prije, u osamnaestom i devetnaestom stoljeću, rijetko se spominjao, uglavnom kao varijanta povezana s anoreksijom ili drugim patološkim stanjima.

Na neki način bulimija predstavlja ‘rješenje' problema onih koji se ne žele udebljati, ali se ne mogu suzdržati od jela. Ako je ovo rješenje nezadovoljavajuće za one koji ga prakticiraju, nije za industrije koje proizvode i proizvode za mršavljenje i visokokaloričnu hranu: obje su na taj način nagrađene za velike iznose koje troše na reklamiranje svojih proizvoda.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime