Vijesti

0
Rate this post

U bulimiji, ograničenje hrane povremeno se prekida ogromnim prejedanjem

Osoba koja boluje od bulimije, nakon što dobije dovoljno hrane, prepušta se i u kratkom vremenu unosi velike količine, uglavnom u samoći. Nakon pijanstva slijedi jaka psihička tegoba, osjećaj krivnje i često tzv ‘Ponašanja eliminacije' (obično povraćanje, ali i uporaba laksativa ili diuretika, tjelesna hiperaktivnost itd.).

Često ove djevojke na taj način uspijevaju održati normalnu težinu i izgled. Praksa povraćanja i eliminacija također se često povezuje s anoreksijom, osobito u kroničnim oblicima.

  1. Beatrice, tridesetpetogodišnjakinja čiji je visok rast naglašavao ekstremnu mršavost, od svoje 15. godine počela je prakticirati sve strožu prehranu, kako bi kontrolirala sklonost svoje obitelji prekomjernoj težini.
  2. S vremenom su se simptomi promijenili. Nakon smrti roditelja, našla se kako živi sama u renesansnoj vili na toskanskim brežuljcima koju je naslijedila zajedno s tek toliko imovine da zadrži sebe i svoj skupi dom.
  3. Tako se mogao posvetiti gotovo isključivo kontroli vlastite prehrane i težine. Povraćanje, korištenje laksativa i diuretika bili su mudro dozirani kako bi se zajamčilo njezino preživljavanje unatoč tome što njezino fizičko stanje nije dopuštalo više od ograničene aktivnosti.

Da biste saznali više o ovoj temi, preporučujemo da pročitate ovaj članak.

Poremećaj prejedanja

Kod poremećaja prejedanja, prejedanje ne prati eliminacijsko ponašanje kao kod bulimije: pretilost je neizbježna posljedica. Dok se u većini slučajeva bulimički prepijanje manje-više pomno planira, kod ovog poremećaja često je povoljna situacija, odnosno jednostavna svijest o dostupnosti hrane, iskušenje kojem se ne može odoljeti.

Fabio, 13-godišnji dječak, prilikom obiteljskog okupljanja, ostao je sam kod kuće dok su njegovi roditelji, braća i rodbina bili odsutni na misi. Kad je otišao u kuhinju, pred sobom je zatekao trinaest odreska koje je jeo jedan za drugim, prije nego se obitelj vratila.

  • Da biste saznali više o ovoj temi, preporučujemo da pročitate ovaj članakOni, uvjereni da je nestanak odreska u dječakovu želucu bila šala Fabija, samo su se s mukom uvjerili da im govori istinu.
  • S liječnikom koji ga je kasnije vidio, Fabio se pravdao da se ne može suzdržati pred hranom, a da pritom ne pokazuje posebne emocije, iako je bio uvjeren da je pogriješio takvim ponašanjem.

Pretilost

Pretilost je karakterizirana nakupljanjem tjelesne masti. Najčešći pokazatelj je indeks tjelesne mase (Body Index Mass): kada je jednak ili veći od 30 govorimo o pretilosti. Ova patologija predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih problema. Zapravo, utječe na kvalitetu i trajanje života jer ima važne posljedice na zdravstveno stanje.

Iz podataka prikupljenih talijanskim izvješćem o barometru debljine, izrađenim u suradnji s ISTAT-om i predstavljenim u Rimu, u travnju 2019. proizlazi da je u Italiji 9,4 žena i 11,8 muškaraca pretilo. Ukratko, jedan od deset Talijana je debeo.

Pretilost nije uvijek posljedica poremećaja prejedanja. Ljudi mogu postati pretili jednostavno zato što se redovito prejedu i ne vježbaju.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime