Chitatelju dnevno.hr a dijagnosticiran mozak

0
Rate this post

Ova vrsta pretilosti, rezultat osobnih i obiteljskih prehrambenih navika, možda nije povezana s psihičkim problemima. Iz tog razloga, koji je također prihvatljiv, DSM 5, kao i prethodna izdanja, ne uključuje pretilost među mentalne poremećaje.

Međutim, teško je da pretilost nema psihičke posljedice u našim društvima u kojima se mršavost i fizička snaga cijene i smatraju pokazateljima uspjeha i statusa, sve više i za muškarce. Zahtjevi za terapijama pretilosti često su više motivirani dubokim psihičkim stresom uzrokovanim stanjem pretilosti nego njegovim posljedicama na tjelesno zdravlje.
5. Sindrom noćnog jedenja

Ovaj poremećaj prehrane karakteriziraju

gotovo dnevni obrazac unosa hrane koji se značajno povećava navečer i noću. Pacijent uglavnom ujutro preskače doručak jer nema apetita, često jede malo za ručkom, a zatim postupno povećava unos hrane tijekom večeri i noćiiz epizoda u kojima bolesnik jede nakon buđenja tijekom noći ili se budi da jede.

Da bi se moglo govoriti o pravom psihičkom poremećaju, ova ponašanja moraju biti popraćena psihičkim stresom i ozbiljnim ograničenjima u životu bolesnika.

DSM spominje ovaj sindrom među ostalim navedenim poremećajima hranjenja. Za DSM, ovo je rezidualna dijagnoza koja se mora formulirati kada nisu ispunjeni svi kriteriji za dijagnozu, na primjer poremećaj prejedanja.

  1. Kontroverzno je treba li se sindrom noćnog jedenja smatrati samim poremećajem.
  2. Za mnoge kliničke psihologe i psihijatre to je samo izraz proliferacije dijagnostičkih oznaka.
  3. Zanimljiva je činjenica da je ovaj način ishrane, kako god ga želimo uzeti u obzir, vrlo čest među pretilima. Dok ovaj obrazac ne prelazi 1,5% među populacijom s normalnom težinom, između 15 i 25% ozbiljno pretilih osoba.
  4. No, može se naći i kod anoreksije, a posebno u remisiji.

Pica i poremećaj ruminacije

Oni su mnogo rjeđi poremećaji prehrane i uglavnom su povezani s mentalnim nedostatkom ili drugim ozbiljnim patologijama (npr. shizofrenija):

Picu karakterizira gutanje nejestivih materijala (zemlja, tinta itd.);
Poremećaj ruminacije koji se sastoji od dugotrajnog žvakanja, ponekad praćenog regurgitacijom već progutanog bolusa, koji se ponovno žvače u ustima.

Pica i poremećaj ruminacijeKoji su uzroci poremećaja prehrane?

Danas je znanstvena zajednica sklona predlaganju multifaktorskih bio-psiho-socijalnih modela za poremećaje hranjenja, kao i za većinu drugih.

Kao i kod većine mentalnih poremećaja, nije moguće identificirati jedan uzrok, već skup čimbenika koji se mogu povezati i djelovati u određenoj mjeri i na drugačiji način u svakom pojedinačnom slučaju, kako bi pogodovali nastanku i održavanju poremećaja hranjenja. .

Biološki uzroci

Biološki čimbenik koji je očito uključen je pripadnost ženskom rodu, ali, naravno, težina kulture i rodnih stereotipa može biti odlučujuća. DCA, posebice anoreksija, obično se tiču ​​mladih žena, od početka puberteta i u ranoj mladosti, s mnogo većom učestalošću (od 6 do 10 puta) od muškaraca, čak i ako postoji tendencija širenja na dobne skupine. više i niže dobi, kako za muške subjekte.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime