Ante paveli se u korizmi odrekao dalmacije a kojeg djela hrvatske esh se ti

0
Rate this post

Nerijetko, kao u slučaju Alice, kandidati za bulimiju doživjeli su iskustva seksualnog zlostavljanja u obitelji. Poremećaji hranjenja u dojenčadi i djece.

Najčešći poremećaji u djece su:

  • anoreksija
  • poremećaj selektivnog i restriktivnog ponašanja u prehrani
  • pretilost u djetinjstvu

Anoreksija u djeteta

Razlikuje se od adolescentne anoreksije zbog psiholoških razloga koji stoje iza nje. Smanjen unos hrane nije povezan s pretjeranim strahom od debljanja, već s drugačijim strahom. Često je taj strah posljedica traumatske epizode ili se doživljava kao takav – najčešći slučaj je strah od gušenja od hrane.

U dobi od deset godina, Katia je progutala zalogaj koji je bio prevelik da bi se progutao, ali i izbačen tijekom piknika. Poteškoće s disanjem koje su rezultirale bile su pojačane njegovim strahom.

Djedovi i bake i roditelji, ništa manje uznemireni od djeteta, ne mogavši ​​razriješiti situaciju, pohitali su na hitnu bolničku pomoć, srećom nedaleko, gdje je situacija sretno razriješena. Međutim, ova epizoda je ostavila snažan strah u Katiji i ostatku obitelji.

  1. Od tog dana djevojčica je postupno izbacila razne namirnice za koje se bojala da bi mogla izazvati novu epizodu.
  2. Ograničenje u hrani nastavilo se i nakon godinu dana, a Katia je bila izrazito slabašna. Ako se produži tijekom vremena, ovaj poremećaj može čak ugroziti rast.

Restriktivni i selektivni poremećaj prehrane

Poremećaj selektivnog ponašanja u unosu hrane je široko rasprostranjen. To su djeca koja jedu samo određene vrste hrane. Na primjer, polukruta hrana kao što su smoothieji ili hrana za bebe.Do 4 godine prilično je uobičajeno među djecom nevoljkost prema novoj hrani i dobru dozu selektivnosti u hrani koju jedu.

Međutim, ako ograničenja postanu prevelika i ako se pojave nutritivni nedostaci, ulazimo u tzv. izbjegavajući/restriktivni poremećaj unosa hrane čak i ako je djetetova težina potpuno normalna.

Pretilost u djetinjstvu

Posebno je rasprostranjena u našoj zemlji. Podaci Istata iz 2019. govore da je u dvogodišnjem razdoblju 2017.-2018. 25,2% stanovništva u dobi od 3 do 17 godina imalo prekomjernu tjelesnu težinu. Spolne razlike su značajne (27,8 za muškarce naspram 22,4 za žene), kao i one između sjevera i juga (sjeverozapad 18,8 naspram 32,7 juga).

Pretilost u djetinjstvuNadalje, gotovo 10% djece je pretilo.

  1. Za razliku od odrasle osobe, indeks tjelesne mase (BMI Body Index Mass) nije dovoljan za definiranje radi li se s pretilim djetetom i u kojoj je mjeri problem, već je potrebno koristiti posebne referentne tablice.
  2. Kao i kod odraslih, čak i djece, pretilo ne znači nužno poremećaj prehrane. Međutim, pretilost u djetinjstvu ne treba smatrati samo rezultatom loše prehrane, slabe tjelesne aktivnosti ili genetske predispozicije.

Pretilost u djetinjstvu često je posljedica emocionalne prehrane. Odnosno, dijete nastoji jelom neka emocionalna stanja „držati podalje“. Može se kretati od povremenog ili kontinuiranog ribanja do kompulzivnog pijanja s gubitkom kontrole. Takva ponašanja obično se skrivaju i negiraju, ne samo zbog straha od posljedica (prijekori roditelja) nego i zbog osjećaja srama koji često prati prejedanje. No, pretila djeca često ostavljaju tragove svog “pojedenog”: papire skrivene u labirintu kuće, mrvice razbacane tu i tamo, hladnjake i smočnice opljačkane.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime