Bio neki dogaaj i kolinda se nije osramotila

0
Rate this post

Psihoterapijski putevi uz uključivanje obitelji

Kod adolescenata i mladih ljudi ovi putovi su ponekad poželjniji od klasične obiteljske psihoterapije. Razvijene su različite vrste terapijskih formata koji omogućuju individualni put uz uključivanje obitelji na različitim razinama.

Višeobiteljska sistemska psihoterapija

Rođena za liječenje obitelji s više problema, višeobiteljska sistemska terapija također se koristi u javnom kontekstu za obitelji u kojima nekoliko članova pati od poremećaja hranjenja. Klinički rad s tim obiteljima odvija se u specifičnom dnevnom okruženju za više obitelji, pri čemu šest do osam obitelji sudjeluje istovremeno cijelim danima i tjednima.

Osim nekih pionirskih iskustava iz 1960-ih, ovaj oblik terapije razvili su, počevši od 1970-ih, Alan Cooklin i njegovo osoblje, u obiteljskoj službi Marlborough u Londonu, a zatim se proširio na Europu. Također u Italiji neki javni centri nude ovu vrstu terapeutskog iskustva.

Individualne terapijske staze

To je najčešće korištena intervencija kod kroničnih odraslih anoreksičara i bulimičara. Čak i kod bulimičnih osoba s idealnom težinom, ovaj se format često koristi s dobrim rezultatima. Naravno, predlažu se individualne psihoterapije s različitim kliničkim usmjerenjima. Najrasprostranjeniji i koji imaju razvijene oblike intervencije prikladne specifičnosti poremećaja hranjenja su

individualne sistemske psihoterapije. Još 1988. Selvini Palazzoli i Viaro dali su smjernice za rad s tim pacijentima.

Kognitivna bihevioralna terapija

Grupna psihoterapija

To je posebno korištena intervencija posebno kod pretilosti. Čak i osobama s problemima s prekomjernom tjelesnom težinom koje su uzalud isprobale mnoge dijete, ova vrsta psihoterapije se preporučuje.

Kognitivna bihevioralna terapija Psihoterapija u paru

To je intervencija koja se razmatra za anoreksiju, bulimiju, prejedanje i pretilost kod odraslih.EIST je psihoterapijski centar specijaliziran za liječenje i proučavanje poremećaja hranjenjaEIST od svog osnutka nudi psihoterapeutske puteve za poremećaje hranjenja. Valeria Ugazio i Maurizio Viaro provode terapije kod anoreksičnih pacijenata i njihovih obitelji od ranih 1980-ih.

Ostale kolegice tima za poremećaje hranjenja – Lisa Fellin, Manuela Genchi, Lisa Lever – imale su veliko iskustvo s anoreksijskim, bulimijskim i pretilnim poremećajima čak i u ad hoc multiprofesionalnim centrima, kao što je Centar za poremećaje hranjenja bolnice Niguarda u Milanu i Auksološki institut sa sjedištem u Piancavallu i Milanu.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime