Glavash

0
Rate this post

Agencija UN-a zabrinuta zbog problema u zemljama s niskim i srednjim dohotkom; izvješće kaže da je više od 75% djece s prekomjernom tjelesnom težinom u zemljama u razvoju.

Edgard Júnior, s radija UN u New Yorku.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je u srijedu na dvostruku prijetnju pretilosti i pothranjenosti djece u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Izvješće UN-ove agencije kaže da ove nacije zanemaruju pretilost kao veliku prijetnju zdravlju. Dokument pokazuje da 75% djece s prekomjernom težinom živi u zemljama u razvoju. Afrika je gotovo udvostručila broj maloljetnika s prekomjernom tjelesnom težinom u posljednjih 20 godina.

Dijabetes

Prema WHO-u, pretila djeca imaju veću vjerojatnost da postanu pretile odrasle osobe, što povećava rizik od dobivanja dijabetesa i drugih bolesti.

Kako bi pomogla zemljama, UN-ova agencija pokrenula je vodič s 24 esencijalne nutricionističke akcije, koji će usmjeravati vlasti u usvajanju učinkovitih mjera za sprječavanje pretilosti i pothranjenosti.

Mjerenja

Među tim mjerama su poboljšanje prehrane trudnica i dojilja te poticanje dojenja. Što se tiče djece, vodič predlaže korištenje zdrave hrane i korištenje dodataka prehrani, kada je to potrebno.

Direktor odjela za prehranu Svjetske zdravstvene organizacije, Francesco Branca, rekao je da sve više vlasti pronalazi pretilu djecu u zemljama u kojima je pothranjenost također visoka.

Upozorava da, iako je od vitalnog značaja nastaviti s naporima za smanjenje pothranjenosti, svijet mora učiniti više na prevenciji i skrbi o pretilim osobama koje žive u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

Pothranjenost

  1. Prema WHO-u, diljem svijeta, 100 milijuna djece mlađe od 5 godina ima manju tjelesnu težinu; 165 milijuna pokazuje znakove patuljastosti ili atrofije.
  2. Procjenjuje se da je 35% smrti ove djece povezano s pothranjenošću. Istodobno, 43 milijuna djece mlađe od 5 godina smatra se prekomjernom tjelesnom masom ili pretilošću.

Prošle godine Svjetska zdravstvena skupština usvojila je nekoliko ciljeva koje zemlje moraju ispuniti do 2025. godine. Među njima su 40% smanjenje broja djece mlađe od pet godina koja pate od zaostajanja u razvoju, kao i smanjenje od 50% slučajevi anemije među ženama reproduktivne dobi.

Svi već znamo da je pretilost veliki problem za naše zdravlje, kao jedan od glavnih čimbenika koji povećavaju rizik od razvoja kroničnih i kardiovaskularnih bolesti. A za zdravlje muškaraca, pretilost također može uzrokovati probleme poput spolne impotencije. Objašnjavamo vam!

PothranjenostPrema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) pretilost je nenormalno ili prekomjerno nakupljanje masti u tijelu.

Važno je naglasiti da je porast slučajeva impotencije i muške neplodnosti izravno povezan s pretilošću.

Pretili pacijent može doživjeti smanjen libido (seksualna želja), poteškoće u održavanju erekcije, pogoršanje seksualne učinkovitosti, pa čak i nizak broj spermija u sjemenu. Osim toga, faktori kao što su niske razine testosterona u plazmi i slab odgovor na seksualne stimulanse također su relevantni u tim slučajevima.

Prekomjerna tjelesna težina može uzrokovati impotenciju jer je izravno povezana s proizvodnjom hormona, s obzirom na to da se kod pretilih pacijenata proizvodnja testosterona, hormona odgovornog za kontrolu seksualnih funkcija i performansi, znatno smanjuje.

  1. Proizvodnju testosterona provode specijalizirane stanice prisutne u testisima, koje stimuliraju drugi hormoni hipofize.
  2. Obično se u tom procesu dio testosterona pretvara u estradiol, ženski hormon.
Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime