Kerumov neak brani se kako je droga iz humanitarne pomoi

0
Rate this post

Ovo okruženje bogato biološkom raznolikošću stvara uvjete za razmnožavanje i rast tisuća biljnih i životinjskih vrsta, od kojih mnogima prijeti izumiranje. Među tolikim vrstama životinja ističu se kitovi, koji su najveći sisavci na svijetu (Instituto Baleia Jubarte, 2003.).

Postoji 26 potvrđenih vrsta kitova rasprostranjenih po svjetskim morima

A među tim vrstama 19 se javlja na brazilskoj obali, kao što su orka (Orcinus orca), kit malen (Balaenoptera acutorastra), kit peraja (Balaenoptera physalus), plavi kit kit (Balaenoptera musculus), kit sperma (Pyseter cotodon), desni kit (Eubalaena australis) i grbavi kit (Megaptera novaengliae) koji će biti predmet proučavanja ove monografije.

Kitovi traže brazilsku obalu jer ima umjerenu klimu i tople vode potrebne za razmnožavanje (Hetzel i Lodi, 1993.).

Mnoge vrste kitova ozbiljno su ugrožene, a mnoge druge su u opasnosti. To je zato što je do 20. stoljeća bio dopušten lov na grabežljive kitove i to je uzrokovalo smrt tisuća jedinki diljem svijeta. Stvaranjem CIB-a (Međunarodne komisije za kitolov) došlo je do privremene obustave komercijalnog lova u pokušaju povećanja broja populacija u oceanima.

Danas, s još uvijek na snazi ​​moratorij na lov, prijetnje ne samo za kitove, već i za sve morske životinje su različite, poput degradacije morskog okoliša kanalizacijom, sintetičkim organskim spojevima, smećem, otrovnim metalima, naftom i drugim. koji su odgovorni za 70% prijetnji, a preostalih 30% je posljedica prometa brodom, hvatanja životinja u ribarske mreže i nasukanja (Hetzel i Lodi, 1993.).

  • U 1970-ima kitovi su postali simbol pokreta koji je na kraju postao jedna od najjačih struja današnjeg razmišljanja: obrana okoliša.
  • Ništa poštenije ne može biti, jer su pretrpjeli jedan od najimpresivnijih pokolja u povijesti nesretnog i besmislenog iskorištavanja prirodnih resursa. (Palazzo Jr. i Palazzo, 1989.).

Od tada je nekoliko istraživača naglasilo potrebu razumijevanja vrijednosti dosljedne politike očuvanja u Brazilu, kako bi se ostvario održivi razvoj morskih ekosustava i njihovih prirodnih resursa (Ferreira i Prates, 2001.).

Danas se provodi nekoliko projekata za očuvanje ugroženih vrsta

Ali i za očuvanje morskih prirodnih resursa. Većinu ovih projekata provode nevladine institucije (NVO) uz potporu IBAMA-e, a nekoliko projekata provodi isključivo savezna vlada.

Danas se provodi nekoliko projekata za očuvanje ugroženih vrstaVrhunac je projekt Baleia Jubarte koji provodi Institut Baleia Jubarte s nekoliko ciljeva, kao što su zaštita vrste, praćenje i inspekcija turizma kako bi kitovi grbavci bili mirni u svom djelovanju (razmnožavanje i dojenje) , a također proučava njihovo ponašanje (Instituto Baleia Jubarte, 2003.).

Ovaj rad će detaljno prikazati grbavog kita koji je bio gotovo protjeran iz oceana, a sada je zaštićen zakonom.

Ova vrsta prevladava na brazilskoj obali u odnosu na druge kitove i zaslužuje dužnu brigu. Analizirat će se i stvarne prijetnje grbavom kitu uzrokovane ljudskim djelovanjem te što su vlada i nevladine organizacije poduzele kako bi smanjile te prijetnje.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime