Kontrolori zet a se zhale kako su putnici bez karte bjezhali iz zapaljenog

0
70
Rate this post

Unatoč tome što je vrlo velik, grbavi kit voli skakati i mahati perajima u vodi, osim što pokazuje niz drugih ponašanja u zraku.

Ova vrsta je poslušna i “znatiželjna” i stoga ima tendenciju približavanja čamcima. U nekim opažanjima, obično gdje je došlo do neke vrste zlostavljanja kita, opaženo je ponašanje ispuštanja mjehurića kroz respiratorni otvor u vodu i ponekad ispuštanja zvuka sličnog trubi.

Vjeruje se da ovo ponašanje predstavlja agresiju ili

“upozorenje” da nešto ne ide dobro s zlostavljačem. Potencijalni grabežljivci grbavog kita, posebice mladih, su: kit ubojica, lažni kit ubojica (Pseudorca crassidens) i veliki morski psi (Pinedo i sur., 1992.).

  • Gotovo svi veliki kitovi, posebice kitovi usati, koji se hrane malim morskim organizmima, poduzimaju velike sezonske migracije između područja gdje se hrane i gnijezde.
  • Krajem ljeta i prije nego što se led vrati i prekrije veći dio južnih mora, grbavi kitovi započinju dugo putovanje koje ih vodi natrag u područja gdje se razmnožavaju.

Pred njima je gotovo apsolutni post od oko 8 mjeseci, u kojem će morati preživjeti povratnu migraciju, mnoge od njih još moraju roditi i dojiti svoje mlade. Toplije i mirnije vode tropskih krajeva neophodne su za opstanak novorođenčadi, a njihova udaljenost od koncentracije hrane čini život kitova stalnim putovanjem.

Još uvijek nepoznati, rute koje koriste grbavi kitovi u svojim migracijama mogli bi u budućnosti biti otkriveni zahvaljujući napretku istraživanja, putem satelitskih odašiljača koji se bezbolno postavljaju na životinje. Kako su godišnja doba na dvije hemisfere obrnute, populacije kitova imaju suprotna razdoblja migracije.

Ova činjenica čini malo vjerojatnim, iako ne i nemogućim, da kitovi prijeđu ekvator i pridruže se populacijama na drugoj hemisferi. Migracije su dio ponašanja velikih kitova, na neki način ugrađene u njihov genetski kod (Palazzo Jr. i Palazzo, 1989.).

Grbavi kitovi vjerni su uzgajalištima i razmnožavanju

Početkom zime stižu na brazilsku obalu, kako bi se ponovno predali reproduktivnim obredima i boravili u razdoblju od lipnja do studenog. Zapisi se javljaju duž cijele brazilske obale: arhipelaga Fernando de Noronha, Rio Grande do Norte, Paraíba, Abrolhos, otok Trindade, Espírito Santo, Rio de Janeiro, São Paulo, Paraná, Santa Catarina i Rio Grande do Sul (Pinedo et al.). 1992.).

Grbavi kitovi vjerni su uzgajalištima i razmnožavanjuNa južnoj hemisferi postoji vjerojatno oko 12000 jedinki podijeljenih u sedam populacija.

Svjetska populacija danas se procjenjuje na 35.000 jedinki, što je polovica broja koji je postojao u 17. stoljeću, što bi bilo 24.000 kitova na južnoj hemisferi i više od 70.000 kitova diljem svijeta.

Broj grbavih kitova je agresivno opao jer je od 17. stoljeća kitolov bio dopušten i bez ikakvog nadzora (IBAMA, 2003.). Međutim, genetska studija pokazuje da je taj broj mogao biti deset puta veći:

240 000 jedinki na južnoj hemisferi i oko 1,5 milijuna u svijetu (Fazeres, 2003.) Prema Međunarodnoj komisiji za kitolov – CIB – 1977. godine, prema vizualnom broju, 412 jedinke su opažene u sjevernom Pacifiku, 1500 u sjevernom Atlantiku i 3510 na južnoj hemisferi (Brazil, 1977).

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime