Odbio vjerniku dati odrjeshenje grijeha za utaju poreza jer ne zna shto je

0
Rate this post

DERMATOLOŠKE BOLESTI: Pretili kućni ljubimci imaju veće poteškoće u čišćenju, uzrokujući nesigurno stanje dlake i kože, pojačavajući tjelesni miris. U ekstremnim slučajevima, životinja može patiti od rana, razviti dermatitis i alopeciju.

BOLESTI gastrointestinalnog trakta:

Primjećuje se da kod pretilih životinja prekomjeran unos hrane može izazvati gastritis. Dolazi do slabljenja kuta jednjak-želudac koji omogućuje refluks želučane kiseline, što uzrokuje ezofagitis i halitozu. Veća je vjerojatnost da će imati proljev, upalu cirkumanalnih žlijezda

Pretili kućni ljubimci također imaju tendenciju da pate od enteritisa, zatvora i nadutosti. U kombinaciji s nemogućnošću učinkovite brige o svojoj higijeni, to može rezultirati pojačanim mirisom i nezadovoljavajućom čistoćom.

REPRODUKTIVNI PROBLEMI: Pretilost smanjuje koncentraciju testosterona, vitalnost i kvalitetu sperme. Također uzrokuje neplodnost kod ženki i povećava rizik od male legla i neonatalne smrtnosti. Višak masnog tkiva oko i unutar porođajnog kanala povećava rizik od distocije.

TOPLINSKI STRES: Masno tkivo djeluje i kao toplinski izolator. Kako se težina životinje povećava, povećava se i masno tkivo, što dovodi do veće iscrpljenosti na višim temperaturama. Dodatno smanjuju njihovu sposobnost vježbanja u vrućim danima.

HIPERLIPIDEMIJA: Hiperlipidemija je povećanje koncentracije lipida (kolesterola, triglicerida ili oboje). Kolesterol i trigliceridi su klinički najrelevantniji serumski lipidi.

Poremećaji lipida relativno su česti kod domaćih životinja, posebice pasa. Iako se naširoko spekulira da pretilost životinja može promijeniti koncentraciju kolesterola i triglicerida, malo je informacija o učestalosti ovih nalaza i oni su također prilično neskladni.

NEOPLAZIJA:

Neoplazma je, prema Nacionalnom institutu za rak (INCA), tumor koji nastaje zbog abnormalnog rasta broja stanica. Rast stanica je izvan kontrole tijela i može imati ozbiljne posljedice.

Neoplazme se mogu klasificirati kao maligne i benigne.

Veća incidencija ovih patoloških promjena uočena je u pretilih životinja. Veći broj slučajeva tumora dojke kod odraslih kuja može biti povezan s pretilošću u mladoj dobi i uobičajenim unosom domaće hrane u usporedbi s komercijalnom hranom.

Neoplazme se mogu klasificirati kao maligne i benignePOVEĆANI RIZICI U KIRURSU:

Kod neidealne težine potrebna je veća doza anestezije, što možda neće biti baš povoljno za zdravlje ljubimca. Osim toga, nakupljanje masti povećava pritisak na bubrege, zglobove, srce i pluća.

Prekomjerno debljanje također može stajati na putu kada veterinar treba promatrati organe životinje u vrijeme operacije.

NIŽA ŽIVOTNA OČEKIVANJA:

Što je veća prekomjerna tjelesna težina domaće životinje, to više negativnog utjecaja ima tijekom života. Očekivano trajanje života ovih životinja koje pate od pretilosti skraćuje se u prosjeku za dvije godine.

KAKO PREZNATI JE LI VAŠ KUĆNI LJUBIMAC PRETIAN?

Pretilost kod kućnih ljubimaca može uzrokovati napuštanje određenih prirodnih ponašanja kućnih ljubimaca jer zahtijevaju puno truda, na primjer, svakodnevna higijena mačaka, lizanje krzna ili igra sa psima, jurnjava za loptom.

  • Vlasnici nisu uvijek u stanju shvatiti da njihovi ljubimci imaju prekomjernu tjelesnu težinu, stoga se preporuča povremene preglede, čime se osigurava veća dugovječnost i zdravlje vašeg ljubimca.
  • Smatra se pretilom životinjom kada je njegova težina barem 20% iznad idealne, a može se uočiti po velikom i opuštenom trbuhu, što se inače lako uočava kod domaćih mačaka.

Za pse i mačke, najčešće korišteni test za procjenu težine, u rutinskim konzultacijama, je ECC (Body Condition Score). Sastoji se od metode u kojoj se promatranjem i palpacijom sala procjenjuju tjelesne karakteristike vaše životinje, a rezultat se stavlja na ocjenu od 1 do 9.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime