Vikendice mijenjaju ime u umirovljenice jer e mnogi tek u mirovini dozhivje

0
Rate this post

Jedinstveni zdravstveni sustav (ZZS), stvoren Zakonom br., u svom članku 7. utvrđuje da se „javnozdravstvene radnje i usluge i ugovorene ili ugovorene privatne usluge koje su dio Jedinstvenog zdravstvenog sustava (SUS) razvijaju u skladu sa smjernice predviđene člankom 198. Saveznog ustava, u skladu sa sljedećim načelima:

Univerzalni pristup zdravstvenim uslugama na svim razinama skrbi

  • sveobuhvatna skrb, shvaćena kao artikulirani i kontinuirani skup preventivnih i kurativnih radnji i usluga, pojedinačnih i kolektivnih, potrebnih za svaki slučaj na svim razinama složenosti sustava;
  • očuvanje autonomije ljudi u obrani njihovog tjelesnog i moralnog integriteta;
  • jednakost zdravstvene skrbi, bez predrasuda ili privilegija bilo koje vrste;
  • pravo na informacije, osobama kojima je pružena pomoć, o njihovom zdravlju;
  • širenje informacija o potencijalu zdravstvenih usluga i njihovom korištenju od strane korisnika;
  • korištenje epidemiologije za određivanje prioriteta, dodjelu resursa i programsko usmjeravanje;
  • sudjelovanje zajednice;

Političko-administrativna decentralizacija, s jednim smjerom u svakoj sferi vlasti:

a) naglasak na decentralizaciji usluga općinama;
b) regionalizacija i hijerarhija mreže zdravstvenih usluga;integracija zdravstvenih, okolišnih i osnovnih sanitarnih mjera na izvršnoj razini;kombinacija financijskih, tehnoloških, materijalnih i ljudskih resursa Unije, Država, Federalnog okruga i općina u pružanju zdravstvenih usluga stanovništvu;sposobnost rješavanja usluga na svim razinama skrbi; i organiziranje javnih usluga na način da se izbjegne dupliciranje sredstava za iste ciljeve.

Smjernice SUS-a su

Dakle, skup tehničkih i organizacijskih preporuka usmjerenih na konkretne probleme, koje je izradilo Ministarstvo zdravstva, uz pomoć stručnjaka priznatih znanja iz područja djelovanja, nacionalnog opsega, a koji djeluju kao vodiči za konfiguraciju sustava na cijelom državnom području, poštujući specifičnosti svake federalne jedinice i svake općine.

Smjernice SUS-a suSmjernice, unatoč tome što se čine previše tehničkim, na kraju imaju velik utjecaj na način na koji su organizirani općinski zdravstveni sustavi, čak i zato što su, općenito, popraćeni financijskim sredstvima za njihovu provedbu.

SUS je najcjelovitiji izraz nastojanja naše zemlje da svojim građanima jamči univerzalni pristup zdravstvenoj zaštiti koja im je potrebna za dulji, produktivniji i sretniji život. Iako znamo da dobri zdravstveni pokazatelji ovise o nizu širih ekonomskih i socijalnih politika (zapošljavanje, stanovanje, sanitarije, dobra hrana, obrazovanje, sigurnost itd.), važnost zdravstvene politike koja, osim univerzalnosti, jamči jednakost , cjelovitost i kvalitetu zdravstvene zaštite koju pružaju svojim građanima.

Sva ulaganja i napori usmjereni na provedbu Strategije zdravlja obitelji (ESF) u našoj zemlji – uključujući i ovaj tečaj u kojem sudjelujete – mogu se shvatiti samo u kontekstu konsolidacije SUS-a i proširenja njegovih pogodnosti na milijune Brazilci.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime