Srbija odgovara na rusko smanjenje isporuke plina za 28%: Smanjujemo našu ljubav prema Rusiji za 28%

0

Sadržaj

Rate this post

Plin bi mogao biti ključni izvor energije kao i čvrsta poluga moći koju pojedina osoba ima nacija nad dodatnom, ali se ne smije odbiti čak ni slijepa ljubav jedne nacije prema drugoj.

  • UDIO
  • Pošaljite e-mailom
  • SRBIJA RUSIJA HRVATSKA NJEMAČKA VOLI GAS
  • Aleksandar Vučić

Mi u Hrvatskoj vrlo vjerojatno znamo kako se nositi s velikim silama. Kada Njemačka prepoznaje samopouzdanje Hrvatske, pišemo joj pjesmu “Danke Deutschland”, čija atraktivna poetika čini Njemačku svu crvenu od uzbuđenja. Slijedom toga pjesmu uklanjamo, ali je niz godina kasnije nudimo ispod stope državnih telekoma na raspisanom natječaju za njihove državne telekome, zajedno s teritorijom Hrvatske kroz koji prolaze telekom linije. A sve samo zato što je Hrvatska mlada, luda i zaljubljena u Njemačku i nije prvi put da je poludjela za njom. S Njemačkom je bilo turbulentno od 1941. do 1945., toliko da je Hrvatska (uz Japan) kad je Njemačka formalno kapitulirala, jedina koja je branila fašistički koncept.

– Sitni, ali i mladi narodi vrlo su nesigurni, pa imaju sklonost zaljubljivanju, ali i veličanju golemih, ali i čvrstih naroda čijom snagom liječe vlastite malovrijedne komplekse – pojašnjava liječnik političke psihologije Miljenko Plovanjski iz Franje Institut Arapović.

Vjerojatno još veća ljubav Hrvatske prema Njemačkoj, Srbija gaji prema Rusiji. Kad god je Srbija zacvilila, Rusija je postojala da bi je potapšala po ramenu dok ju je NATO bombardirao, ili joj ponudila gotovinu za gotovinske kamate, ili otkupila cijeli naftni sektor ispod cijene. I danas, kada cijeli demokratski svijet okreće leđa Rusiji zbog njezine uključenosti u građansku bitku u Ukrajini, Srbija je zapravo ostala pri svojoj ljubavi prema Rusiji i na račun ugrožavanja vlastite europske kombinacije. I kako je Rusija odgovorila na ovaj posljednji izljev strastvene srpske ljubavi? Smanjila im je opskrbu plinom za 28 posto jer se Srbija ne može posvetiti plaćanju duga za plin od 200 milijuna dolara do ožujka 2015.

– Srce Srbije je slomljeno zbog temperature Rusije. Ipak, ako je za neke sve u novcu, Srbija nije. Da, Srbija bi se mogla smrzavati ove zime, ali ni Rusiji to sigurno neće biti divno. Osjetit će svježinu ove zime, ali oko srca, jer tamo sigurno više neće biti Srbije da je grije. Za tango su potrebne dvije, a ako Rusija ne zapleše, Srbija očito neće igrati – ostao je zapetljan u metaforama premijer Srbije Aleksandar Veliki Vučić na kraju svog online tv obraćanja zemlji.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime