Dugi nokat na malom prstu UNESCO uvrstio na popis nematerijalne kulturne baštine

0

Sadržaj

Rate this post

Probleme s uvrštenjem na listu mogle bi imati Srbija i BiH, koje tvrde da i oni zaslužuju dugi nokat. Slovenija je s gnušanjem rekla da nema takvih optužbi i da običaj prepušta Hrvatskoj.

  • UDIO
  • Google + 0
  • Pošaljite emailom
  • NOKAT UNESCO-V BAŠTINA
  • Dugi nokat

Dugi nokat zasigurno će u utorak biti službeno urezan na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Nakon što smo očuvali, da spomenemo nekoliko točaka, čipku, brojne crkvene procesije, zvončare, bećarac, lički stisak ruke i alku, došlo je vrijeme za izvrsno staro prilagođeno puštanje noktiju na mali prst. Početak ovog prilagođenog i objektivnog još uvijek je tema kliničkog istraživanja, ali i različitih teorija.

– Neki tvrde da je personalizirano došlo iz Carstva Podnožja, a također je impliciralo da dolazi iz elite koja ne sudjeluje u ručnom radu. Drugi opet kažu da je personalizirano proizašlo iz domišljatosti naših pojedinaca koji su se pravilno namjeravali riješiti šmrcova iz nosa i voska iz ušiju, pa je mala lopata na bazi malog prsta besprijekorno poslužila upravo za to. Dugačak nokat danas je i znak pripadnosti eliti, eliti koja šmrka kokain, jer dugi nokat pomaže u konzumiranju tog poroka – priča Živko Tutić, profesor etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Jedna od najpoznatijih teorija o tome čemu služi dugi nokat je uklanjanje ostataka janjetine između zuba, pomoć različitim majstorima sitnim vijcima, a neki misle da je dobar za čišćenje rektuma čak i dosadnija defekacija.

Iako je za uvrštenje UNESCO-a potrebno samo glasovanje primarnog odbora, zapravo se šuškalo da BiH, a ni Srbija, neće dopustiti da se dugi nokat navodi isključivo za hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu zbog činjenice da je proizvodnja po narudžbi značajno aktivna. među njihovim stanovništvom.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime