Zubne krunice

0
Rate this post

Zubna krunica je “kapa” u obliku zuba koja se postavlja preko zuba – da pokrije zub i vrati mu oblik i veličinu, snagu i poboljša izgled.

Krunice, kada se zacementiraju, u potpunosti pokrivaju cijeli vidljivi dio zuba koji leži na i iznad linije desni.

Zašto je potrebna zubna krunica?

Zubna krunica može biti potrebna u sljedećim situacijama:

Za zaštitu slabog zuba (na primjer, od karijesa) od lomljenja ili za držanje dijelova napuklog zuba
Za obnavljanje već slomljenog zuba ili zuba koji je bio jako istrošen
Za pokrivanje i podupiranje zuba velikim ispunom kada nema puno zuba
Za držanje zubnog mosta na mjestu
Za prekrivanje deformiranih ili jako promijenjenih zuba
Za pokrivanje zubnog implantata
Za kozmetičku modifikaciju

Za djecu, krunica se može koristiti na mliječnim (mliječnim) zubima kako bi se:

Sačuvajte zub koji je toliko oštećen karijesom da ne može izdržati ispunu.
Zaštitite zube djeteta s visokim rizikom od karijesa, osobito kada dijete ima poteškoća s održavanjem dnevne oralne higijene.
Smanjite učestalost opće anestezije za djecu koja zbog dobi, ponašanja ili anamneze ne mogu u potpunosti surađivati ​​sa zahtjevima odgovarajuće stomatološke skrbi.

U takvim slučajevima dječji stomatolog će vjerojatno preporučiti krunicu od nehrđajućeg čelika.

Koje vrste krunica su dostupne?

Trajne krunice mogu biti izrađene od nehrđajućeg čelika, svih metala (kao što je zlato ili neka druga legura), porculana spojenog s metalom, sve smole ili cijele keramike.

Krunice od nehrđajućeg čelika su montažne krunice koje se koriste na trajnim zubima prvenstveno kao privremena mjera. Krunica štiti zub ili ispunu dok se trajna krunica izrađuje od drugog materijala. Za djecu, krunica od nehrđajućeg čelika se obično koristi za postavljanje na mliječni zub koji je pripremljen za nju. Krunica pokriva cijeli zub i štiti ga od daljnjeg propadanja. Kada mliječni zub izađe kako bi napravio mjesta za stalni zub, s njim prirodno izlazi i krunica. Općenito, krunice od nehrđajućeg čelika koriste se za dječje zube jer ne zahtijevaju višestruke posjete stomatologu da bi se postavile i stoga su isplativije od krunica po mjeri i profilaktičke njege zuba potrebne za zaštitu zuba bez krunice.

Metali koji se koriste u krunicama uključuju legure s visokim udjelom zlata ili platine ili legure osnovnih metala (na primjer legure kobalt-krom i nikal-krom). Metalne krunice dobro podnose silu grizenja i žvakanja i vjerojatno traju najdulje u smislu trošenja. Također, metalne krunice se rijetko pucaju ili lome. Metalik boja — i visoka cijena zlata — glavni su nedostatak. Metalne krunice su dobar izbor za kutnjake koji se ne vide.
Zubne krunice spojene s porculanom i metalom mogu se uskladiti u boji s vašim susjednim zubima (za razliku od metalnih krunica). Međutim, kod ove krunice dolazi do većeg trošenja suprotnih zuba u usporedbi s krunicama od metala ili smole. Porculanski dio krunice također se može okrhnuti ili odlomiti. Pored potpuno keramičkih krunica, krunice od porculana spojene s metalom najviše liče na normalne zube. Međutim, ponekad se metal koji leži ispod porculana krunice može vidjeti kao tamna linija, osobito na liniji desni, a još više ako vam se desni povuku. Ove krunice mogu biti dobar izbor za prednje ili stražnje zube, kao i za duge mostove gdje je metal potreban za čvrstoću.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime