Zamke na cesti – možete li dobiti odštetu ako se auto pokvari?

0
Rate this post

Svake godine vozači se ljute zbog loših cesta diljem Finske jer rupe na cesti uzrokuju štetu na automobilu. Tko onda snosi odgovornost kada se auto pokvari zbog loših cesta?

– Ako je država ta koja zabavlja, onda je država i ako je ulica na području grada, to je grad. Ali nije dovoljno da postoji jama na cesti, onda se mora napraviti još jedna procjena, kaže Sebastian Rönnlund, odvjetnik tehničkog sektora u Vaasi.

Ocjenjuje se održavanje ceste koje mora kontaktirati sudionik u prometu kada je došlo do ozljede. Održavanje ceste stiže na mjesto događaja, dokumentira štetu i eventualno krpi jamu. No, ulazak u jamu i oštećenje automobila ne znači automatski da dobivate odštetu od vlasnika ceste.

Ovisi o kakvoj se jami radi

Obično odemo i vidimo postoji li uopće takva jama koja može rascijepiti auto. Ako je vidljiva jama, ne plaćamo ništa. Ograničenja brzine na našim cestama su takva da bi sve jame u praksi trebale biti vidljive, kaže majstor održavanja Jori Löfbacka u gradu Vaasi.

– Snimamo slike i dokaze i naš odvjetnik u tehničkom sektoru onda traži očitovanje. On tada donosi odluku hoćemo li platiti odštetu ili ne.

Plaća naknadu desetak puta godišnje

Učesnik ceste tako ima obvezu pratiti kolnik ispred sebe. No, ako ste poduzeli mjere opreza propisane Zakonom o prometu na cestama, vlasnik ceste je dužan platiti odštetu.

– U većini slučajeva riječ je o jamama koje je sudioniku u prometu iz nekog razloga više-manje bilo nemoguće vidjeti, na primjer ako su napunjene vodom, kaže Rönnlund.

Prema Rönnlundu, grad Vaasa mora platiti odštetu desetak puta godišnje.

– Uglavnom je to u ovim vremenima kada brzo nastaju rupe na cesti kada mraz popusti. Gotovo svaki tjedan prima se jedna ili više prijava. Dakle, gdje se grubo procjenjuje, nekoliko slučajeva mjesečno su takvi slučajevi koji se isplaćuju, kaže Rönnlund.

Signalizacija ne uklanja odgovornost

Grad također može potpisati da je cesta u lošem stanju, ali i dalje može biti dužan platiti odštetu ako se nesreća dogodila na cesti na kojoj postoje znakovi.

– Grad ili općina ne mogu se znakom u cijelosti odreći odgovornosti za štetu, ali to znači da sudionik u prometu mora biti svjestan da se radi o mjestu gdje mogu biti jame. Osnovni problem je i dalje isti što je uzrok štete što su rupe na cesti.

Blog

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime